Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kineski jezik garantuje posao? “Sve je veći broj kineskih kompanija”

Među budućim brucošima, koji će od jeseni, osim u Istočnom Sarajevu, kineski jezik moći studirati i u Banjaluci, mogli bi se naći i svršeni srednjoškolci iz Doboja, koji su zainteresovani za izučavanje ovog jezika.

Leontina Wu, maturantkinja Ekonomske škole, ispričala je da je njen otac Kinez, da poznaje osnove tog jezika, te dodaje da je prvobitno planirala da kineski studira u Beogradu.

“Imam nekog predznanja iz kineskog jezika, ali ne dovoljno, tako da se nadam da ću da naučim. Ne živim trenutno s tatom, ali dok sam živjela, govorili smo kineski u kući, ali samo neke osnovne stvari, površno. Ipak želim da ga studiram jer mi je on jedna vrsta maternjeg jezika, jer mi je tata Kinez”, iskrena je Leontina.

Njena drugarica Kristina Savić, učenica drugog razreda iste škole, kaže da s obzirom na to da voli strane jezike, ne bi bilo loše pozabaviti se i kineskim.

“Ne čini mi se prekomplikovan, s obzirom na to da nijedan jezik nije kada ga voliš, ali zaista ga smatram dobrim izazovom”, kazala je Savićeva.

Njih dvije su prisustvovale promotivnom času kineskog jezika u Ekonomskoj školi koji je održala Selena Pjević, koja već 26 godina predaje taj jezik kao prvi strani u Filološkoj gimnaziji u Beogradu.

“U Filološkoj gimnaziji imamo male grupe od po 12 učenika koji izučavaju glavni jezik. I od tih 12 đaka koji pohađaju, sigurno sedam-osam se opredeli da studira kineski, a troje- četvoro ode i u Kinu posle srednje škole, dobiju stipendije NR Kine i završavaju kineski i različite neke druge fakultete”, izjavila je Pjevićeva.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu svake godine se upiše tridesetak studenata kineskog, a od oktobra bi studijski program sinologije trebalo da bude dostupan i u Banjaluci.

Na pitanje gdje svršeni akademci kasnije pronalaze posao, Ljiljana Stević, docent na Filološkom fakultetu i direktor Konfucijevog instituta u Banjaluci, odgovara:

“Sve je veći broj kineskih kompanija, ne samo u Srbiji, nego i u RS. Takođe, prije korone smo imali samo u BiH stotinu hiljada kineskih turista, veliki broj prevodilaca radi i vodi ture Kineza, i to ne samo po BiH, nego i po drugim zemljama u Evropi, zato što oni obično znaju i engleski i kineski, pa kombinuju. Tako da niko trenutno nije nezaposlen ko govori kineski jezik”, rekla je Stevićeva.

Izvor: Nezavisne | Sanja Čakarević
7,200FansLike
457FollowersFollow