Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kompleks u Donjoj Gradini kao moskovski park “Patriot”

Memorijalni centar u Donjoj Gradini biće jedno od najvećih i najmodernijih spomen-obilježja u Evropi, na kojem će Srbija i Republika Srpska, koristeći savremene tehnologije, svakom posjetiocu dočarati užase ustaške fabrike smrti u logoru Jasenovac.

Prema saznanjima “Novosti”, rukovodstva u Beogradu i Banjaluci odlučna su da ovaj megaprojekat, koji će biti kapitalan kada je riječ o kulturi sjećanja na žrtve NDH, najzad završe. Očekuje se da u narednih mjesec dana najprije bude gotov projektni zadatak, a potom da se u najbržem mogućem roku krene u realizaciju.

Prema informacijama “Novosti”, koristiće se muzejske metode iz kompleksa parka “Patriot” u Moskvi koji je posvećen ruskoj armiji i njenoj slavnoj borbi u Drugom svjetskom ratu. A takođe, “ukrašćemo” i specijalne efekte iz moskovskog kompleksa “Zarađe” koji je nastao s ciljem da posjetiocima kroz 3D projekcije i specijalne zvučne i vizuelne efekte učini dostupnim sve čari ruske prestonice.

Izvori prenose da će direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić u narednim nedjeljama napraviti namjensku turneju, kako bi prikupio iskustva drugih država i naroda kada je riječ o očuvanju sjećanja na žrtve fašizma.

“Opredjeljenje je da su u Donjoj Gradini podigne najsavremeniji kompleks te vrste u ovom dijelu Evrope i da se koriste najmodernije tehnologije kako bi se posjetioci, uz pomoć savremenih specijalnih efekata, bukvalno suočavali sa strahotama Jasenovca. Predviđeno je, takođe, da se na jednom mjestu okupe svi artefakti iz zloglasnog logora, kako bi oni koji dođu imali jasnu i opipljivu predstavu šta se tamo dešavalo i što je najvažnije – ko je bio dželat, a ko je bio žrtva”, ističu izvori.

O detaljima iz zajedničkog projekta juče su razgovarali i predsedik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik.

“Završili smo dogovor da na prostoru Donje Gradine bude izgrađen veliki memorijalni centar. To bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u koje bismo uložili veliki novac, 80 odsto Srbija i 20 odsto Republika Srpska. Srpski narod pamti i ne stidi se svojih žrtava”, napisao je predsjednik Vučić na “Instagramu” poslije sastanka.

Prema Dodikovim riječima, o radovima na ovom centru bilo je razgovora sa jednom od američkih kompanija koje su to već radile, ali da one zbog, kako je rekao, zainteresovanosti za neke druge projekte, nisu isporučile ono što je očekivano:

“Mora se ići dalje. Ovaj centar biće mjesto koje će za sve Srbe, gdje god da žive, biti mjesto na koje će dolaziti da se upoznaju s tragedijom našeg naroda.”

Srpska pravoslavna Eparhija pakračko-slavonska i Muzej žrtava genocida organizuju danas u Jasenovcu centralnu proslavu praznika Svetih novomučenika jasenovačkih i Međunarodni naučni simpozijum tim povodom.

Manifestacija počinje liturgijom u srpskom pravoslavnom manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, a predvodiće je patrijarh Porfirije.

Nakon toga predviđen je odlazak do spomenika “Kameni cvijet”, koji je u okviru Spomen-područja “Jasenovac”, gdje će patrijarh Porfirije služiti pomen jasenovačkim stradalnicima.

Desetine hiljada posjetilaca

“Patriot”, otvoren 2016. godine, dizajniran je tako da posjetioci mogu vidjeti interaktivne eksponate ruske vojne opreme kroz istoriju. Svakog dana kompleks posjeti više stotina građana Moskve, a tokom praznika i obilježavanja velikih događaja, broj gostiju dostiže više desetina hiljada. Međunarodni vojnotehnički forum, održan 2018. godine, posjetilo je više od milion ljudi.

Izvor: novosti.rs
6,200FansLike