Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Komšije iz susjednih zemalja u BiH pazarili robu vrijednu više od 81 milion KM

Stranim šopingholičarima i komšijama, kojima je zbog nižih cijena kupovina u BiH i te kako isplativa, prošle godine odobren je povrat 11,78 miliona maraka PDV, što je za milion KM više nego godinu ranije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, strani državljani su od januara do decembra 2023. godine pazarili robu vrijednu 81,128 miliona maraka, dok je godinu ranije pazar ino-kupaca bio težak 73,592 miliona KM.

“Lani je stiglo 271.068 zahtjeva za povrat PDV-a dok je godinu ranije ta brojka bila 244.281. Baš kao i ranije, tokom 2023. godine najviše su kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore i najčešće se radilo o robi široke potrošnje”, rekli su u UIO.

Dodali su da je najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a tokom prošle godine bilo na graničnim prelazima:

  • Gradiška,
  • Orašje,
  • Zupci,
  • Brčko,
  • Uvac,
  • Šamac,
  • Šepak i
  • Ivanjica.

Strani državljani zahtjev za povrat PDV-a podnose na obrascu “PDV-SL-2”, koji popunjava trgovac na njihov zahtjev. Ukupna vrijednost robe sa PDV-om iskazana na obrascu “PDV-SL-2” treba da bude veća od 100 maraka.

“Strani državljanin je obavezan da pri napuštanju carinskog područja BiH, carinskoj službi da na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac u originalu. Kupcu ili podnosiocu zahtjeva vrši se povrat PDV-a ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrazac, ovjeren od strane carinske službe, prodavcu od koga je kupljena roba”, pojašnjavaju u UIO BiH.

Ako se ovjereni obrazac “PDV-SL-2” dostavlja poštom, kupac ili podnosilac zahtjeva dostavlja prodavcu broj računa u banci na koji će se izvršiti povrat plaćenog poreza na dodatu vrijednost.

Povrat poreza na dodatu vrijednost vrši se u konvertibilnim markama, gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koju navede kupac ili podnosilac zahtjeva. Ako je isplata u gotovini prodavac je obavezan da izvrši povrat poreza na dodatu vrijednost odmah, a ako se doznačava na račun podnosioca zahtjeva onda u roku od 15 dana. U UIO BiH navode da pravo na povrat PDV-a ostvaruju strani državljani koja nemaju prebivalište u BiH.

“Imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u BiH i tu istu robu iznesu u prtljagu izvan carinskog područja naše zemlje. Pravo na povrat PDV-a ne odnosi se na iznesena mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića, te prerađevine od duvana”, rekli su u UIO BiH, piše Glas Srpske.

Izvor: srpskainfo.com
6,700FansLike