Cookie Consent by Free Privacy Policy website

KUD “Potkozarje” u Bugarskoj predstavio srpsku nematerijalnu baštinu (Foto)

Izvođački folklorni ansambl KUD-a “Potkozarje”, odnosno njegovih 25 članova, učestvovao je ovih dana na dva značajna međunarodna festivala folklora u Bugarskoj i to na 27. Međunarodnom festivalu folklora “Plovdiv 2023” i sedmom Međunarodnom festivalu etno-kulture “Paštera 2023”.

Kako javljaju iz pomenutog KUD-a, učesnici festivala su ansambli iz sedam država.

Riječ je o Akademskom folklornom ansamblu na Akademiji muzičke, plesne i likovne umjetnosti “Prof Assen Diamandiev” i Ansamblu “Zora”, Dupnica iz Bugarske, Plesnom ansamblu “Monarka de Mehiko” iz Meksika, Plesnom ansamblu “Tehgal art house” iz Indonezije, Ansamblu “Elkelam” iz Grčke, Ansamblu “Z-Kartan” iz Gruzije, Univerzitetskom ansamblu “Javor” Lublin iz Poljske i KUD-u “Potkozarje” Banjaluka iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

“Međunarodni festival folklora ‘Plovdiv 2023’ jedan je od najboljih festivala folklora ove vrste u Evropi, na koji ansambli iz različitih zemalja apliciraju kod organizacionog odbora festivala na tako da se biraju najbolji kandidati, ali i da se izabrani mogu poslije učešća pojaviti ponovo tek nakon pet godina. Momčilo Vesović, predsjednik Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske, podržao je našu aplikaciju na navedenom festivalu i posredovao oko našeg učešća, tako da smo poslije tri mjeseca u jakoj konkurenciji 21 ansambla uspjeli da se nađemo među učesnicima festivala”, javljeno je iz KUD-a “Potkozarje”.

U veoma jakoj konkurenciji izabranih ansambala KUD “Potkozarje”, kako saopštavaju, svojim kvalitetom je postigao vrlo značajan rezultat u prezentovanju narodne kulture Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i grada Banjaluke, te pobrao velike aplauze izuzetno brojne publike.

“Gotovo svako festivalsko veče pratilo je od tri do četiri hiljade gledalaca u predivnom Antičkom pozorišnom amfiteatru u Plovdivu, gradu prijestonici evropske kulture za 2019. godinu i gradu sa oko 600.000 stanovnika. Nastupe osam ansambala učesnika u šest dana festivala pratilo je više od 20.000 gledalaca”, saopštavaju iz “Potkozarja”.

Bilo je to prvi put, dodali su u nastavku, da je izvođački folklorni ansambl “Potkozarje” nastupao na ovako fascinantnoj međunarodnoj folklornoj sceni, uz punu scensku svjetlosnu i zvučnu tehniku i pred tolikim brojem gledalaca.

“Odlični nastupi koje smo izveli i igre kojima smo se predstavili obezbijedili  su za naš ansambl dalji prodor i učešće na velikim međunarodnim plesnim scenama. Igralo se i pjevalo svakog dana uz najmanje dva različita nastupa u centru grada Plovdiva i predivnoj sceni Antičkog pozorišnog amfiteatra. Sa svim učesnicima smo razmijenili poklone, telefone i adrese, i gotovo svi učesnici izrazili su želju da se dogodine pojavimo na njihovim festivalima”, otkrivaju iz “Potkozarja”.

Vidno zadovoljan prezentacijom i predstavljanjem Republike Srpske i Banjaluke od strane KUD-a “Potkozarje”, Vesović je, kako je javljeno, obećao da će pomoći i dogodine da pomenuto kulturno-umjetničko društvo učestvuje na ovom svjetski priznatom međunarodnom festivalu folklora.

“U šest dana festivala predstavili smo se sa pet koreografija, od čega sa četiri iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i to: saborskim igrama iz stare Banjaluke, krajiškim igrama, igrama sa Grmeča, gluvim glamočkim kolom, igrama Kosovskog Pomoravlja. Ovaj izuzetan uspjeh našeg izvođačkog ansambla na međunarodnom festivalu folklora u Plovdivu dokaz je ljepote naše nematerijalne kulturne baštine, ali i potvrda da se izborom novog organizacionog i stručnog kadara KUD-a ‘Potkozarje’, tokom oktobra 2022. godine,  znatno promijenio sistem rada u Društvu, a koji ubrzano donosi vidan napredak i rezultat u gotovo svim segmentima djelovanja”, navode iz KUD-a “Potkozarje”.

Na kraju valja istaći da su članovi KUD-a bili na prijemu kod gradonačelnika Plovdiva i Paštere.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow