Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ljekari UKC RS uspješno obavili komplikovanu operaciju

Medicinski timovi Klinike za torakalnu hirurgiju i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uradili su komplikovan operativni zahvat kod pacijenta sa teškom respiratornom insuficijencijom.

Kako su saopštili iz UKC RS, riječ je o pacijentu starosti 70 godina koji je urgentno upućen iz bolnice Foča u ovu zdravstvenu ustanovu zbog teške respiratorne insuficijencije.

“On je u UKC Srpske upućen zbog gušenja i otežanog disanja zbog suženja disajnog prostora dušnika na dva milimetra u grudnom košu, do kojeg je došlo zbog ekstremnog uvećanja štitne žlijezde u vratu, a posebno grudnom košu. Najveći profesionalni izazov je bilo to što za ovakav slučaj nije moguće obezbijediti disajni put ni plasiranjem endotrahealnog tubusa, niti traheotomijom zbog dramatičnog suženja dušnika unutar grudnog koša. Samim tim, nije bilo moguće uopšte uvesti pacijenta u opštu anesteziju što je dodatno otežavalo situaciju. Nakon detaljne analize slučaja, medicinski timovi Klinike za torakalnu hirurgiju i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje su odlučili da se dekompresija dušnika i odstranjenje džinovske štitne žlijezde uradi u specijalnoj lokalnoj anesteziji, na potpuno budnom pacijentu. Ovakav način operacija je već poznat kod različitih patologija vrata, ali u svjetskoj literaturi nije zabilježen ovakav pristup kod patologije grudnog koša i teško ugrožene disajne funkcije jer je riječ o operaciji ekstremno visokog rizika”, navodi se u saopštenju.

U UKC RS naglašavaju da je hitna operacija odstranjenja džinovske strume štitne žlijezde iz vrata i grudnog koša urađena na budnom pacijentu, uz konstantnu komunikaciju sa pacijentom.

“Operacija i postoperativni tok su protekli bez komplikacija, a pacijent je bez disajnih tegoba i bilo kakvih posljedica otpušten na kućnu njegu već drugi dan poslije operacije”, ističu u UKC Republike Srpske.

Tim ljekara

Tim Klinike za torakalnu hirurgiju je predvođen načelnikom klinike Markom Kantarom, a tim Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje predvođen je Draganom Miloševićem.

Ostatak tima su činili hirurški asistenti Miroslav Stranatić i Radomir Јerkić, instrumentarke Danka Kljajić i Panjak Nikolina, ljekari specijalizanti anestezije Vesna Vuković i Danila Štrbac i tehničar anestezije Aleksandar Karamanov.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
457FollowersFollow