Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mali Beograd ponovo u Gradišci

Sredstvima koje je obezbijedila Gradska uprava Gradiška, i uz podršku Vlade Republike Srpske, biće obnovljeno više starih zgrada, trgova i objekata koji su u vrijeme Kraljevine Jugoslavije činili “Srpsku Varoš”.

Projekat je nazvan “Srbija Srpska” i vrijedan je 3,2 miliona KM. Njegova realizacija podijeljena je u tri faze.

Gradski menadžer Bojan Vujinović kaže da će biti obnovljena cijela ulica sa šetalištem, kafanama, baštama i drugim sadržajima.

“Gradiška je nekada nosila epitet Malog Beograda. Želimo da povratimo taj sjaj, da ova ulica postane naša Skadarlija. Ohrabruje činjenica da je sedamdeset odsto starih fasada očuvano, pred nama je veliki izazov”, rekao je Vujinović.

Srpska Varoš će osim jedne ulice obuhvatati i dva trga. Jedan će se zvati Trg Petra I Karađorđevića i biće lociran na samo trouglu ispred graničnog ptelaza. Drugi je Trg Mitropolita Đorđa Nikolajevića i obuhvataće predio sa druge strane Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, ispred mitropolitove zadužbine.

Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška kaže da se o Malom Beogradu, odnosno o Srpskoj Varoši snima i dokumentarno-igrana serija, a u toku je pisanje knjige koja će obuhvatati vrijedne dokumente.

“Knjiga će biti presjek cjelokupne priče o Malom Beogradu. Volimo se stalno pozivati na taj laskavi epitet, ali potrebno je predočiti činjenice zašto smo bili Mali Beograd. Nije to samo 25 nacionalnih društava prije početka Prvog svjetskog rata, to je mnogo šira i dublja priča. Da bismo ponovo ponijeli taj epitet moramo ulagati daleko više u kulturu i prosvjetu i njegovati ćirilicu. Braneći svoju prosvjetu i ćirilicu branimo i svoj identitet, i to je svrha ove cijele priče”, rekao je Vujčić.

Centralno mjesto Srpske Varoši će biti obnovljena i nedavno osveštana pravoslavna crkva.

Srpska Varoš će obuhvatati čitavu ulicu i dva trga, a ulica se proteže od glavne Vidovdanske ulice, pa sve do banjalučke ceste i upravne zgrade Šumskog gazdinstva Gradiška.

Izvor: Radio Kozara / B. Grgić
6,700FansLike