Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Maslačak se bere čim ozeleni, a proljećna salata se priprema jednostavno

Uskoro će se pojaviti maslačak, a početak proljeća je vrijeme kada se bere i pravi salata.

U prirodi će se uskoro pojaviti maslačak, a njegovi mladi listovi mnogima mogu da budu lijek. Ova biljka povoljno djeluje na bubrege, bešiku, pankreas, želudac, crijeva i krv, a smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lijekova za jetru.

Listove maslačka najbolje je da pripremate kao salatu i uživate u ukusnom obroku koji po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i paradajz. Zbog visokog sadržaja insulina maslačak se posebno preporučuje dijabetičarima.

Berite ih prije nego što maslačak procvjeta

Najbolje je da listove maslačka berete prije nego što biljka procvjeta, jer nakon toga razvija gorak ukus, koji je mnogima neprijatan.

Jedite u salati samo gornje listove, donji su gorki

Gorčinu možete da izbjegnete i ako jedete samo gornje dijelove listova. Nakon što maslačak procvjeta, obično krajem ljeta, pojavljuju se novi mladi listovi, koji se takođe mogu sakupljati. Stabljike maslačka najbolje su dok biljka cvjeta. Rijetko se koriste kao hrana, ali sok iscijeđen iz njih može da ukloni bradavice.

Po recepturi austrijske travarke Marije Treben stabljike maslačka koriste se u borbi protiv hronične upale jetre (pet-šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan). Takve terapije traju tri nedjelje, ali nema naučnih istraživanja koja bi potvrdila njihovu efikasnost.

Izvor: magazin.novosti.rs
7,400FansLike
457FollowersFollow