Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Medvjed se počastio medom pa uništio košnice

Na području sela Modra, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, medvjed je danas uništio pčelinjak s nekoliko desetina košnica, a tom prilikom se i počastio medom.

Pretpostavlja se kako je riječ o istom medvjedu koji se posljednjih nekoliko sedmica spušta u neposrednu blizinu kuća u nekoliko ovdašnjih sela. Mještani su dodatno u strahu zbog toga što su košnice bile smještene na svega nekoliko stotina metara od prvih naseljenih objekata. Inače, na ovome području veliki broj sanskih pčelara drži svoje košnice zbog bogate ispaše koju okolne šume i livade pružaju pčelama.

Oni strahuju od štete, a jedan broj njih već je počeo s premještanjem košnica na druge lokacije. Iskusniji lovci kažu da se medvjedi bude iz zimskog sna i da su u potrazi za hranom, a s obzirom na to da ih je u grmečkim šumama sve veći broj, neki se spuštaju i u neposrednu blizinu sela. Tome ide u prilog što je u poslijeratnom periodu veliki broj podgrmečkih sela napušten, pa se ovi šumski predatori bez straha kreću velikim prostranstvima.

U Lovačkom društvu “Sana” kažu kako ovakvi događaji više nisu rijetkost te da pokušavaju iznošenjem hrane u visoke šume nahraniti medvjede. Nedavno je na lokalitetu Mrežnica medvjed provalio u lovački objekat, privučen mirisom hrane koja se nalazila unutra.

Ipak, lovci kažu kako su grmečki medvjedi miroljubivi  i da gotovo nikada neće napasti čovjeka, izuzev u ekstremnim situacijama, kada se osjete ugroženim.

“Brojno stanje medvjeda na području našeg lovišta se značajno povećalo, s obzirom na to  da je posljednjih deset godina na snazi izričita zabrana lova na njih. Prema našim procjenama, samo na području lovišta kojim gazduje naše društvo obitava preko pedeset jedinki”, kaže Mesud Aganović, sekretar ovoga društva.

Izvor: Nezavisne | Autor: Zlatan Čekić
7,300FansLike
456FollowersFollow