Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ministar Pašalić najavio nove podsticaje poljoprivrednicima u Gradišci i Srpcu (Video)

Podsticajna sredstva u voćarstvu i stočarstvu domaću poljoprivrednu proizvodnju čine sve konkurentnijom.

Osim postojećih mjera u planu su i nove, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić tokom posjete poljoprivrednika u Srpcu i Gradišci.

Milenko Stojnić plantažu jabuka u Turjaku kod Gradiške u posljednjih nekoliko godina znatno je osavremenio. Zasađen je novi sortiment prilagođen tržištu, a u toku je izgradnja skladišnog prostora.

Osim postojećih deset mjera podrške od naredne godine voćari mogu računati i na podsticajna sredstva za podizanje novih zasada.

“Zbog problema sa kojima se suočavaju voćari, resorno Ministarstvo će krenuti sa novom mjerom koja podrazumijeva 500 KM po hektaru za registrovane prozvođače koštičavog voća i kruške, kako bi stabla bila održana u kondiciji i bile obavljene potrebne pripreme za narednu godinu. Proizvođači su imali problema ove godine kada je riječ o koštičavom voću i kruški zbog mraza u aprilu. Tu su i problemi sa šljivom, koje voćari imaju već više godina”, istakao je Pašalić.

U sektoru svinjogojstva situacija je nešto kompleksnija. Napore u izgradnji reproduktivnih centara i zaokruživanju proizvodnog ciklusa treba da prate i adekvatne mjere na zaštiti domaće proizvodnje, kažu svinjogojci.

Osim novih vidova novčanih podsticaja iz resornog Ministarstva su najavili i preraspodjele poljoprivrednog zemljišta koje će se davati u zakup i pod koncesiju.

Za 58 svinjogojaca nedavno je iz kompenzacionog fonda za 16.257 utovljenih svinja isplaćeno 699.051 maraka odnosno 43 marke po grlu.

Do kraja godine, po sličnom osnovu, biće isplaćena sredstva u dva obračunska perioda.

Izvor: RTRS
7,400FansLike
457FollowersFollow