Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mlada Banjalučanka dobrovoljni je davalac krvi i dugogodišnji volonter u Srpskoj

Da ljudi sa velikim srcem i manirima žive među nama, primjer je i Banjalučanka Nikolina Latinović koja se našla u odabranom društvu najboljih volontera Srpske jer je svojim angažovanjem i trudom to zaslužila.

Učenica četvrtog razreda banjalučke Gimnazije počela je da se bavi volonterizmom početkom srednjoškolskog obrazovanja, a sve je intenzivirano posljednje dvije i po godine.

“Neopisiv je osjećaj dobiti jednu od nagrada za najbolje volontere Srpske”, priča Latinovićeva dodajući da želi da nastavi kao i do sada, a to je da onima kojima je pomoć potrebna bude na raspolaganju.

“Na ovaj način želim da pomognem prijateljima koji idu istim putem kao ja, ali i zajednici i onima kojima je pomoć najpotrebnija”, rekla je Latinovićeva.

Sve manje mladih u volonterizmu

Ipak, kako kaže, sve je manje mladih koji žele da se na ovaj način uključe i pokažu svoju solidarnost.

“Moram biti iskrena, mladi nisu previše zainteresovani, gledaju to najčešće kao gubljenje vremena. Ipak, moje mišljenje je apsolutno drugačije, to nije uzaludno potrošeno vrijeme. Volontirajući sam stekla puno znanja i vještina, stekla nove prijatelje i stvarno je prelijepo kada učestvujete u nekoj humanoj misiji. To je plaćeno znanjem, a ne novcem, i to je ključna razlika”, rekla je Latinovićeva.

Prema njenim riječima, volonteri su budni 24 časa i tu su da priskoče u pomoć, bilo da je riječ o vremenskim neprilikama ili pošastima kao što je bila pandemija virusa korona.

“Bila sam i na pokaznim vježbama Crvenog krsta, ako se desi neki zemljotres ili neprilika, volonteri moraju priskočiti u pomoć. Kada je bila korona, bila sam maloljetna pa nisam smjela aktivnije da učestvujem”, rekla je Latinovićeva, piše Glas Srpske.

Aktivno radi na tome da svojim prijateljima ukaže koliko je važno da se zajednički uključe u ovu misiju.

“Trudim se da svoje prijatelje ubijedim koliki je značaj volonterizma, a svako ko je pristao da proba i dalje je aktivan jer svaki volonterski rad ima svoju priču i brojni su događaji koje pamtimo. Ljude volonterski rad odbija jer ne dobijaju novac, ali moraju znati da nije sve u novcu”, rekla je Latinovićeva.

Ova Banjalučanka je i dobrovoljni davalac krvi.

“Čim sam postala punoljetna, išla sam da dam krv. Darovati nekome krv i znati da ćete možda nekome na taj način spasti život, zaista je dragocjeno”, kazala je Latinovićeva.

Manifestacije

Nikolina Latinović volonterski je učestvovala u brojnim akcijama banjalučkog i republičkog Crvenog krsta, ali i na raznim manifestacijama, poput trke “Kozara Ultra Trial”, “Run and more community” i Svjetskog prvenstva u raftingu 2022. godine.

“Posebno bude interesantno na maratonima i trkama, gdje volonteri daju svoj doprinos, a manifestacije tog tipa budu jedno novo bogatstvo i iskustvo za nas”, kazala je Latinovićeva, čiji su hobiji trčanje i dajak.

Izvor: srpskainfo.com
7,400FansLike
457FollowersFollow