Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Može li policija ući na privatni posjed bez naloga?

Policijska uprava Gradiška apelovala je na građane da ne rizikuju sa organizovanjem privatnih okupljanja sa 10 i više lice, jer time čine krivično djelo za koje će biti sankcionisani. Na pitanje da li policija može ući na privatni posjed bez naloga odgovorio je načelnik Policijske uprave Gradiška.

“Imamo jasan zaključak da je zabranjeno privatno okupljanje od 10 i više lica. Ta lica čine krivično djelo “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, a po Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske ovlašteno službeno lice, u ovom slučaju policijski službenik, može ući u tuđi stan i druge prostorije ako neposredno goni ili treba da liši slobode izvršioca krivičnog djela, a pošto su ti ljudi izvršioci krivičnog djela apsolutno mogu ući bez naredbe”, pojasnio je Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška / Foto: PU Gradiška

Postoje još dva osnova

Načelnik je dodao da postoje još dva osnova po kojima policija može ući na privatni posjed. Jedan od njih je ako držalac stana to želi, a bile su situacije gdje su držaoci stana to željeli, a zadnji način je da policija pribavi naredbu suda.

Za krivična djela se mora odgovarati

“Ako neko čini krivično djelo za to mora i odgovarati, a privatni posjed jeste privatni posjed i postoje određene granice preko kojih se ne može, ali ako neko krši propise, čini krivično djelo, onda u tom slučaju nema takva prava da se ne može ući na njegov privatni posjed”, zaključio je Škorić.

Gradiskalive.com
7,400FansLike
459FollowersFollow