Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Na Kozari održane radionice za članove gorskih službi spasavanja (Foto)

U savremeno opremljenom regionalnom Edukativnom trening centru u zaseoku Subotići na Kozari održane su radionice. Učestvovalo je oko 30 polaznika koji su se upoznavali sa medicinom gorskog spsavanja.

Obuka predstavnika Gorskih službi spasavanja iz Gradiške, Daruvara i Crne Gore održana u okviru projekta prekogranične saradnje “Sigurno zajedno – Prevencija rizika u prekograničnom području“. Cilj edukacije koja traje tokom cijele sedmice je da se steknu znanja i  vještine kako bi polaznici bili osposobljeni za spasavanje tokom elementarnih nepogoda na vodi i pod vodom, raznih drugih nezgoda i povreda i organizovanje potrage.

„To je zaista jedan sveobuhvatan pristup što se tiče edukacije gdje će imati mogućnost da nauče kako pomoći jednom unesrećenom čovjeku, jer smo svjedoci da veliki broj nastrada u prometu. Gorska služba ima posebne uvjete u kojima funkcinora“, kaže dr Danijel Nedić iz Saveza gorske službe spasavanja u BiH.

Osim iz medicine gorskog spasavanja održana je edukacija iz Topografije i digitalne kartografije gdje su polaznici savladali osnovne vještine snalaženja u prirodi.

„Ova edukacija traje do nedjelje, tu su nam partneri iz Crne Gore i Daruvara, a grad je dobio jedan ovakav objekat koji će služiti za jačanje ljudskih kapaciteta za prevenciju prirodnih katastrofa i nesreća“, rekao je koordinator projekta Nemanja Davidović.

Edukativni trening centar u zaseoku Subotići na Kozari posjetila i zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog obnovljenog objekta, gdje je nekad bila stara škola.

Vrijednost projekta „Sigurno zajedno- Prevencija rizika u prekograničnom području“ je više od 800.000 KM, a Gradska uprava je učestvovala sa 140.000 KM. Osim obnove i opremanja ovog objekta organizovana je Gorska služba spasavanje za čije potrebe je nabavljeno vozilo i oprema, te je izrađen i plan zaštite grada.

Izvor: radiogradiska.com | N.Miljković
7,200FansLike
457FollowersFollow