Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Na prodaju imovina firme iz Srpca koja je propala preko noći

Propala firma iz Srpca „Mane komerc“, koju je Garantni fond Republike Srpske optužio za „lažni stečaj“, oglasila je prodaju objekata i zemljišta koje je procijenjeno na 4,5 miliona maraka.

Najskuplja od ponuđenih nekretnina je skladište od 3.682 kvadrata čija je procijenjena vrijednost 2,9 miliona maraka.

Objekat proizvodnje i uprave je procijenjen na 708.960 KM, dok je restoran ponuđen po cijeni od oko pola miliona maraka.

Pored objekata stečajna upravnica „Mane komerca“ Daliborka Kerezović Damjanović na prodaju je oglasila i zemljište od kojeg je najskuplja parcela u Inađolu kod Srpca koja je ponuđena za 184.800 KM.

Parcela u Srpcu 4.129 kvadrata ponuđena je 115.612 maraka, dok je ona oko tri hiljade metara kvadratnih ponuđena za 84.196 KM.

„Nepokretnosti koje su predmet prodaje predstavljaju poslovne objekte u krugu nekadašnjeg privrednog kompleksa bivše fabrike Itris, a predstavljale su njegov proizvodni pogon sa restoranom društvene ishrane kao i pratećim zemljištem“, istaknuto je u oglasu.

Važno je napomenuti da je ova firma propala preko noći, te su povjerioci kojima je ostala dužna milionske iznose otvoreno sumnjali da je vlasnik pokrenuo lažni stečaj nakon što je prethodno svu vrijednu imovinu prenio na druge porodične firme.

Jedan od glavnih povjerilaca ovog preduzeća je Garantni fond RS kojem duguju 1,5 miliona KM po osnovu aktivirane garancije na kredit kod komercijalne banke.

„Mane komerc“ je ranije Okružnom privrednom sudu u Banjaluci podnio tužbu za utvrđivanje osnovanosti osporavanja potraživanja Garantnog fonda.

Okružni privredni sud je ovu tužbu odbio nakon čega se preduzeće iz Srpca žalilo Višem privrednom sudu u Banjaluci koji je potvrdio prvostepenu presudu.

Nakon ovakve odluke, kako je potvrdio direktor Garantnog fonda Neven Bućan, „Mane komerc“ je podnio reviziju Vrhovnom sudu Republike Srpske.

„Vjerujemo da će Vrhovni sud odlučiti u korist Garantnog fonda i da ćemo naplatiti dio svojih potraživanja“, rekao je Bućan.

Izvor: capital.ba | Bojana Ninković | Foto: Facebook/Mane komerc
6,700FansLike