Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ne prestaju akcije mladih u Bok Jankovcu kod Gradiške

U Mjesnoj zajednici Bok Jankovac kod Gradiške mladi su veoma aktivni, o čemu svjedoče brojne radne akcije. Time su bitno unaprijedili život u ovom mjestu, udaljenom nekoliko kilometara od centra Gradiške.

Oni su izgradili više sportskih terena, uredili okolinu, unaprijedili životnu sredinu. Na tom planu uspostavili su uspješnu saradnju s gradskom upravom, te domaćim i međunarodnim donatorima koji su, kako navodi mještanin Boško Baškalo, prepoznali vrijednost i značaj njihovih inicijativa.

“Karakteristično je da su nam se, tokom radnih akcija, pridružili i mladi iz grada i susjednih sredina. Time su podržali naše akcije i svojim primjerom ukazali na vrijednost akcijaštva, društvenog djelovanja i potrebe samostalnog stvaranja uslova za društveni aktivizam”, kazao je Baškalo za Srpskainfo.

Grupa omladinaca iz Gradiške, u saradnji sa “In fondacijom”, uredila je sportske terene u centru Bok Jankovca. Oni su postavili reflektore, klupe, kante za smeće… Riječ je o projektu “Aktivni mladi, bolja zajednica”. Učesnici ove akcije ističu da su u ovoj sredini i lokalnoj upravi prepoznali značaj mladih i njihove društvene potrebe.

Bolji uslovi

Cilj naših aktivnosti je, naglašava Nataša Ristić, unapređenje uslova i podsticanje društvenih aktivnosti mladih u Bok Jankovcu, ali i drugim mjestima.

“Djelujući u okviru neformalne grupe nastojimo podstaći omladinu da u svojoj sredini samostalno djeluje i osmišljava programe od opšteg interesa. U Bok Jankovcu takav aktivizam odavno postoji. Mladi su ovdje veoma vrijedni, konstantno organizuju radne akcije i svoje mjesto čine povoljnim za život”, kazala je Ristićeva.

U Bok Jankovcu su u okviru projekta “Ruralni aktivizam” krajem marta uredili košarkaško igralište.

“Postavili smo koš i uredili teren. Za to je zaslužno Udruženje građana Gradiška, prvenstveno mladih iz gradskog područja i Bok Jankovca. Želimo izgraditi ugodno mjesto za boravak i druženje mladih, za sportske, ali i mnoge druge aktivnosti”, naglašava Boško Baškalo, član udruženja.

On podsjeća da su takođe izgradili igralište za djecu. Prethodno, djevojke i mladići iz Bok Jankovca, uz pomoć nekoliko finansijera, Odbora omladinske banke Gradiška, Komunalnog preduzeća “Vodovod”, gradske uprave, Mjesne zajednice Bok Jankovac, fondacije “Mozaik” i prilozima pojedinaca uredili su sportsko-rekreativni centar. Takođe su zamijenili stolariju na objektu za zabavu i sastanke, okrečili dom, ofarbali drvene konstrukcije za rekreaciju…

“U Bok Jankovcu veliki broj mladih nema adekvatne uslove za rad, okupljanja i društvene aktivnosti. Mnogo naših vršnjaka je uključeno u akciju i vrijedno rade, što je veoma optimistično”, kazali su Boško Baškalo, Dušan Ristić, Velibor Peulić, Zoran Vuković i Danilo Jarić.

Oni su, pored ostalih, inicijatori mnogih akcija u Bok Jankovcu. Naglašavaju neophodnim rekonstrukciju puta i ulica, izgradnju komunalnih objekata, kako bi stanovnici imali što bolje uslove za život, a mladi tu gradili svoju perspektivu.

Grad

Karakteristično je da u ovoj mjesnoj zajednici živi nekoliko stotina doseljenika iz mnogih mjesta u BiH, najviše iz Donjeg Vakufa. Oni su u Bok Jankovcu prepoznali mjesto za život, nakon što su njihove kuće i naselja u FBiH porušeni, a oni došli, u potrazi za novom sredinom.

“Dobili smo 700 KM od „In fondacije“, a tim novcem kupili smo reflektore, klupe i kante za smeće. Koš smo nabavili posredstvom „Grin udruženja“, kazao je Boško Baškalo.

Dušan Ristić, član Udruženja građana “Gradiška”, ističe da oni organizuju akcije na cijelog gradskom području. Nabavili su stolice i stolove za potrebe društvenog doma u Vilusima, a u Vrbaškoj izgradili igralište za djecu.

“Završili smo osam projekata na području Gradiške, u više mjesnih zajednica, na cijelom području Potkozarja i Lijevče polja”, kaže Ristić.

Naglašava da su se omladinci fokusirali na potrebe širokog gradskog područja u okolini Gradiške, jer je ovaj vid djelovanja neopravdano zanemaren.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Milan Pilipović
7,300FansLike
457FollowersFollow