Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ne tuširajte se tokom grmljavine: Stručnjaci objasnili zašto to može biti izuzetno opasno

Ljetno razdoblje i vremenske nestabilnosti su relativno česte i sa sobom nose neugodne pojave poput grmljavinskog nevremena.

Opasnosti tuša

Postoji još jedna potencijalna opasnost od udara dok ste sasvim na sigurnom. To su trenuci kada se tuširate, kupate u kadi pa čak i kad perete suđe. Budući da munja može putovati kroz vodovode, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da je najbolje izbjegavati sve aktivnosti koje uključuju dodir s vodom tokom grmljavinske oluje. Ipak, navode da bi rizik od udara munje koja putuje kroz vodovod mogao bi biti manji ako se metalne cijevi zamijene plastičnima.

Dodatne opasnosti koje se mogu dogoditi s udarom groma, iako ste na sigurnom, jesu balkoni. Ne približavajte se prozorima i vratima i nemojte ležati na betonskim podovima.

Savjeti centra su i da tokom grmljavinskog nevremena ne koristite ništa što je u tom trenutku spojeno na električnu utičnicu poput računara i mobitela.

Ostati u zatvorenom i nakon grmljavine

Nakon oluje preporučljivo je ostati u zatvorenom barem 30 minuta nakon kraja grmljavine i za njeno vrijeme biti u zatvorenom: u kući, zgradi ili automobilu.

Dobro je i zatvoriti prozore i vanjska vrata pa čak ih i dodatno osigurati.

Ako ste se našli na otvorenom, treba izbjegavati sklanjanje ispod visokih izolovanih stabala na otvorenom području, a takođe i plaže, otvorena polja i vrhove brijegova jer su to iznimno riskantna područja.

Takođe, nemojte se približavati ničemu metalnom.

Zatekne li vas grmljavina vani, treba ići u što niža područja, ispod niskih stabala ili grmova, ciljati na udoline ili niske predjele šume

Izvor: Bl portal
7,200FansLike
457FollowersFollow