Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nema kraja poskupljenjima: Cijena benzina i dizela ponovo skače

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj gorivo će narednih dana u prosjeku poskupiti za još pet feninga po litru, ali to nije kraj skoku cijena benzina i dizela.

Kako su za “Srpskainfo” potvrdili u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS, litar BMB 95 trenutno košta 2,34-2,43 KM, a dizela ED5 2,32-2,45 KM, dok su cijene tečnog naftnog gasa 1,49-1,56 KM, u zavisnosti od regije i distributera.

“U prethodnih 15 dana, na svim benzinskim pumpama u Srpskoj došlo je do rasta cijena u prosjeku za četiri feninga. I dalje nas očekuje nestabilna period i rast cijena do pet feninga po litru benzinu i dizelu. Razlog je što su, u prethodnom periodu, konstantno rasle ulazne cijene prema distributerima, a to je primjetno i u zemljama okruženju, odnosno Hrvatskoj i Crnoj Gori”, naglašava predsjednik Grupacije Dragan Trišić.

Dodaje da je nafta Brent na berzi dostigla nivo iz oktobra 2014, kad se prodavala za 93 dolara po toni.

“To je maksimum unazad ovih sedam godina. Moja predviđanja su da će prvi kvartal ove godine i dalje biti nestabilan, periodične stabilizacije, ali u konačnici rast je neminovan”, poručuje Trišić.

Zvanična statistika pokazuje da su samo u prošloj godini, litar benzina i dizela u Srpskoj poskupili za skoro 33 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u decembru prošle godine gorivo je u prosjeku koštalo 2,3, a u istom mjesecu 2020. godine 1,73 KM.

Izvor: srpskainfo.com
7,200FansLike
440FollowersFollow