Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nema opasnosti: Ukinute mjere za suzbijanje ptičjeg gripa u Gradišci

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske stavilo je van snage Rješenja kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica (ptičji grip) u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriji grada Gradiška.

“Postupajući po rješenju ministarstva, nadležni veterinarski inspektor je sproveo sve propisane mjere, organizovani su sastanci sa veterinarskim organizacijama grada Gradiška, vlasnicima životinja podijeljeni su leci koji ukazuju na potrebu zatvaranja i držanja zatvorene živine u objektima za držanje životinja s ciljem sprečavanja kontakta sa eventualno zaraženim pticama. Održani sastanci sa lovačkim udruženjima zbog nadzora lovišta i praćenja zdravstvenog stanja ptica u lovištu. Privrednom subjektu “Gradiška tržnica“ d.o.o. Gradiška, zabranjen je promet trupova živine i jaja iz nekontrolisanog uzgoja”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

S obzirom na to da je od potvrde slučaja prošlo 30 dana, da je u tom periodu vršen stalni nadzor zaraženog i ugroženog područja, kao i cijele teritorije grada Gradiška i da nije bilo novih slučajeva uginuća ili simptoma bolesti avijarne influence, odnosno ptičjeg gripa, a na osnovu procjene rizika bolesti stekli su se uslovi za ukidanje mjera propisanih Rješenjem ministarstva od 4. novembra.

Podsejćamo, Ministarstvo poljoprivrede 29. oktrobra je dobilo prijavu sumnje na avijarnu influencu, odnosno ptičiji grip kod uginulog divljeg labuda, koji je pronađen u koritu rijeke Save.

Nakon sprovedenih ispitivanja u nadležnim laboratorijima utvrđeno je prisustvo genoma  virusa avijarne influece H5N1. U pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima karakter zoonoze, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude.

“Zbog stalnih prijava ove bolesti u zemljama okruženju, posebno u Republici Hrvatskoj, apelujemo na naše proizvođače da su i dalje na oprezu, odnosno da prate zdravstveno stanje živine i biosigurnosne i higijenske mjera na svojim imanjima drže na visokom nivou. Takođe, apelujemo na lovačka udruženja da vrše nadzor lovišta i prate zdravstveno stanje ptica u lovištu. Takođe, napominjemo naše građane da i dalje obavezno prijave svaki slučaj uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i da prijave povećana uginuća ili znakove bolesti kod živine i ptica na imanju nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru”, poručili su iz Ministarstva.

Dodali su da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao nadležno za zdravlje životinja nastaviti da redovno prati situaciju i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti životinja.

Gradiskalive.com
7,200FansLike
441FollowersFollow