Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nema promjena cijena struje u Srpskoj

Preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” saopštilo je da je okončana aktivnost potpisivanja novih ugovora o međusobnim odnosima Matičnog preduzeća i svih proizvodnih preduzeća u sistemu “Elektroprivrede”, čime je omogućeno da ne dolazi do promjena cijena električne energije za domaćinstva.

Time je Matično preduzeće obezbijedilo i sopstveni portfolio električne energije, istaknuto je u saopštenju.

Iz “Elektroprivrede” su naglasili da je aktivnost potpisivanja ovih novih ugovora okončana potpisivanjem ugovora o uređenju međusobnih odnosa o pitanju jedinstvenog nastupa na tržištu električne energije sa Rudnikom i Termoelektranom “Gacko”.

“Novim ugovorima proizvodnim preduzećima su obezbijeđeni znatno veći prihodi u odnosu na prethodne ugovore iz perioda 2019-2021”, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da je sistem “Elektroprivrede Srpske” stabilan i svih pet proizvodnih preduzeća je pogonski spremno i rade u punom raspoloživom kapacitetu.

Iz “Elektroprivrede” su istakli da je, prateći situaciju, pokrenuta interventna nabavka dizel-goriva koje će služiti kao šestomjesečna zaliha za elektroenergetski sistem da proizvodnja uglja ni u jednom momentu ne bi bila dovedena u pitanje.

U saopštenju je navedeno da godišnje preduzeće potroši oko 40 miliona KM samo na dizel gorivo u dva rudarska kopa Gacko i Ugljevik.

“Zbog ukupnog rasta cijena električne energije usljed krize u Evropi koja traje godinu dana, i ukrajinske krize posljednjih dana, vrlo je važno održati stabilnost rada u termoelektranama i hidroelektranama znajući da je sve teže doći do sirovina neophodnih za održavanje pogonske spremnosti, ali i energenata svih vrsta”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije
7,200FansLike
457FollowersFollow