Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nepotopivi Sem: Mačor koji je stvarno imao devet života

Ako ste od onih koji u ratnim filmovima uvijek više brinu o sudbini ratnih konja nego vojnika, ovo je tekst za vas!

Znate kako se kaže da mačka ima devet života? Pa, Sem je to dokazao… I to bukvalno!

Ova neobična priča počinje davne 1941. godine kada je nacistički brod “Bizmark” dobio novog člana posade – mačka po imenu Sem.

Imati mačku na brodu nije bila nikakva rijetkost. Mornari su voljeli ove četvoronožne krznene ljubimce jer su bili velike maze, ali i zbog njihove nenadmašne vještine u borbi protiv glodara. Ipak, Sem je bio drugačiji.

Nepotopivi Sem

“Bizmark” je potopljen na svojoj prvoj plovidbi za vrijeme velike pomorske bitke 27. maja. Samo je 115 od 2.200 članova posade preživjelo. Među njima i Sem!

Pronašli su ga Britanci kako pluta na jednoj dasci. Na novom brodu, “HMS Kosak” Sem je dobio novo ime – Oskar. Taman što se smjestio u svoj novi dom, kada je i on potpnuo!

“HMS Kosak” pogodio je torpedo 24. oktobra, a brod je potpnuo tri dana kasnije. Iako je 159 ljudi poginulo, Sem/Oskar je preživio!

Tada je dobio zvanični nadimak – Nepotopivi Sem i prebačen je na nosač aviona “HMS Ark Royal”. Ironično, upravo je ovaj nosač igrao ključnu ulogu u uništavanju Semovog prvog plutajućeg doma “Bizmarka”.

Ali ovo nije bio kraj njegovih nedaća… Samo dan pošto se mačak ukrcao i “Ark Royal” je potopljen. I – Sem je opet preživio! Kada su ga pronašli, opisan je kao “bijesan, ali potpuno nepovrijeđen”.

Ipak, ovo je bilo previše za i inače sujevjerne mornare. Britanci su riješili da Sema “penzionišu” ili bar, jednom za svagda sklone sa mora. Prvo je živio u kancelariji guvernera Gibraltara, a onda je poslat nazad u Veliku Britaniju gdje je pronašao dom u kući jednog mornara u Belfastu.

Sem/Oskar je živio još punih 14 godina. Umro je 1955. godine.

“Mornarska priča”, a ne istorija?

Danas mnogi sumnjaju u istinitost ove priče. Mačaka je bilo na brodovima koji su korišćeni u Drugom svjetskom ratu, ali Sem/Oskar možda nije bio samo jedna maca.

Postoji teorija da su se “avanture” mnogih mačaka jednostavno vremenom miješale i ukrštale stvorivši tako jedinstvenu “priču o nepotopivom ljubimcu”.

Bilo da je riječ samo o “mornarskoj priči” ili se sve zbilo baš kako je opisano, portret “Oskar, mačak sa Bizmarka” i danas stoji u Nacionalnom pomorskom muzeju u Griniču.

Izvor: istorijskizabavnik.rs
7,300FansLike
456FollowersFollow