Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ni poslije godinu dana od smrti trudnice u Banjaluci tužilaštvo se ne oglašava

Ni poslije godinu dana istrage Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nije donijelo tužilačku odluku u okviru istrage o smrti trudnice Ilijane Manojlović (39) iz Banjaluke, koja je od sepse preminula 18. aprila 2020. godine u UKC Republike Srpske.

Rukovodilac odnosa s javnošću OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović, za “Novosti”, kaže da je predmet aktivan, i da se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca.

“Predmet je u fazi istrage”, kaže Đaković Vidovićeva.

Pojašnjava da su tužilaštvu nedavno dostavljeni rezultati medicinskog vještačenja koje je, po nalogu OJT Banjaluka, izvršio Medicinski fakultet u Beogradu.

“Nakon analize svih prikupljenih dokaza, kao i medicinskog vještačenja koje je dostavio Medicinski fakultet u Beogradu, tužilaštvo će odlučiti o daljim radnjama kako bi se donijela odgovarajuća tužilačka odluka”, rekla je Đaković Vidovićeva.

Kako saznaju “Novosti”, istraga se i dalje vodi pod oznakom “KTA” – kojom se označavaju predmeti sa neodređenom kvalifikacijom krivičnog djela ili počiniocem, ali ukazuju na protivpravnu radnju. Upravo zbog toga u tužilaštvu ne mogu da odgovore ko je konkretno obuhvaćen istragom, jer nije donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv konkretne osobe, niti za konkretno krivično djelo. Odluka o tome će, u najvećoj mjeri, zavisiti od nalaza medicinskog vještačenja koje bi trebalo da ukaže da li su u tretmanu i liječenju Manojlovićeve načinjeni propusti, i ko je za njih odgovoran.

Ilijana Manojlović / Foto: Facebook

Manojlovićevoj je 16. aprila prošle godine u UKC RS urađena amniocenteza (punkcija kroz trbušnu duplju kojom se uzima uzorak plodove vode). Bila je u 18. nedjelji trudnoće i poslije amniocenteze je puštena kući. Dolazi do komplikacija i sutradan se zbog drhtavice i visoke temperature ponovo javlja ljekaru. Isti dan je hospitalizovana, a njeno stanje se naglo pogoršava, da bi 18. aprila preminula u 10.35 od sepse. Njen suprug Boris Manojlović slučaj prijavljuje tužilaštvu i pokreće se istraga.

Povodom smrti trudnice Ministarstvo zdravlja RS formiralo je Komisiju za stručni nadzor UKC RS koja u izvještaju konstatuje da je Ilijana tretirana u skladu s mogućnostima, i da su “ispoštovane sve medicinske procedure”. Međutim, Komisija konstatuje nedostatke u vidljivosti pisanih procedura, prikazanih protokola u dijagnostikovanju i liječenju pojedinih stanja. Uočene su nepreciznosti u vođenju dokumentacije, kao i u komunikaciji između zdravstvenih radnika i klinika. Pomalo kontradiktorno se konstatuje da su procedure ispoštovane, ali su dati prijedlozi za prevazilaženje uočenih nedostataka. Prijedlozi obuhvataju “apsolutno poštovanje pravila struke”, i poboljšanje timskog rada i komunikacije među zaposlenima. Komisija u izvještaju konstatuje da je Ilijana tokom amniocenteze dva puta ubadana sterilnim iglama, što nije navedeno u otpusnoj listi, uz ocjenu da to “nije od posebnog medicinskog značaja”.

Ko je odgovoran?

Boris Manojlović, suprug pokojne Ilijane, razočaran je činjenicom da se istraga ni poslije godinu dana nije pomjerila s polazne tačke.

“Postavlja se pitanje zašto se na medicinsko vještačenje čekalo toliko dugo? Niko nije osumnjičen i svi ljekari su saslušavani kao svjedoci, a neko mora snositi odgovornost. Jasno mi je da tužilaštvo ne može odmah kvalifikovati djelo, ali to nije urađeno ni poslije godinu dana istrage zbog čega gubim povjerenje u rad pravosuđa”, istakao je Manojlović.

Izvor: novosti.rs | Autor: O. Matavulj
7,200FansLike
441FollowersFollow