Cookie Consent by Free Privacy Policy website

CIK potvrdio: Ništa od ponavljanja izbora, Dodik predsjednik RS

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je Izvještaj Glavnog centra za brojanje u kojem su navedene brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa, međutim sudeći prema raspravi članova CIK-a, od ponavljana izbora neće biti ništa i vrlo brzo se može očekivati potvrđivanje rezultata izbora za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS.

Članovi CIK-a, uglavnom su podržali rad Glavnog centra za brojanje, međutim pojedinci su imali zamjerki na sam Izvještaj, koji se kako je rekla Vanja Bjelica Prutina sastoji uglavnom od tabelarnih pregleda koji ne daju odgovore na određena pitanja.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a rekla je da izborni proces obilježen nizom manjkavosti koje se uglavnom odnose na manjkavosti tehničke prirode.

“Da li se volja birača prepravljala. U ovim slučajevima nisam vidjela da nešto ukazuje na to”, rekla je Hadžiabdiževa.

I Ahmet Šantić, član CIK-a rekao je da je volja birača kontrolnim brojanjem utvrđena i da nema razloga da se ne ide ka utvrđivanju rezultata.

Članovi CIK-a uskoro će glasati o dopunskoj odluci o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora u BiH koji su pokazali, a sudeći po Izvještaju Glavnog centra za brojanje, da je Milorad Dodik, kandidat SNSD-a, novi predsjednik Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne
6,200FansLike