Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Novi pravilnik o bolovanjima: Poslodavci mogu da zatraže vanrednu ocjenu nesposobnosti za rad

Poslodavci sada imaju mogućnost da zatraže vanrednu ocjenu privremene nesposobnosti za rad ukoliko imaju bilo kakvu sumnju u opravdanost bolovanja radnika, što ranije nije bilo moguće.

Ovo je omogućeno novim Pravilnikom o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad koji je počeo da se primjenjuje početkom ovog mjeseca, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Naime, sada poslodavci, ukoliko smatraju da je osiguranik neopravdano dugo na bolovanju, imaju mogućnost da podnesu zahtjev Fondu u cilju vanredne ocjene bolovanja, te će na osnovu tog zahtjeva prvostepena komisija za bolovanja pozvati osiguranika i sprovesti vanrednu procjenu privremene nesposobnosti.

Ishod ove vanredne ocjene može biti, kako je predviđeno Pravilnikom, ili nastavak bolovanja ili vraćanje na posao narednog dana, ako se ponovnom analizom medicinske dokumentacije i pregledom osiguranika ustanovi da je radnik sposoban za posao.

Osim toga, ovim pravilnikom je predviđeno i da radnici Fonda budu prisutni na prvostepenim komisijama za ocjenu privremene nesposobnosti za rad u cilju unapređenja rada u ovoj oblasti. Cilj je i da radnici FZO koordinišu između zdravstvene ustanove i osiguranika s namjerom da se ubrzaju dijagnostičke procedure koje su osiguraniku preporučene kako bi se skratilo trajanje bolovanja, ukoliko se ispostavi da je radnik na bolovanju jer čeka na određene preglede, poput magnetne rezonance, CT-a i sl.

Dakle, cilj ovih novina je da se unaprijedi oblast bolovanja i da sve eventualne zloupotrebe ovog prava budu svedene na minimum. Takođe, u cilju što bržeg oporavka i sprečavanja pogoršanja zdravstvenog stanja osiguranika ovim pravilnikom definisano je da osiguranik za vrijeme trajanja bolovanja ne napušta mjesto stalnog prebivališta, osim kada odlazi porodičnom doktoru ili kada je upućen na dijagnostičke preglede i liječenja koja se nalaze van mjesta prebivališta.

Takođe, da bi se spriječilo da bolovanja traju duže nego što je neophodno, jedna od novina je i da porodični doktor ne mora da čeka 12 mjeseci kako bi osiguranika uputio na ocjenu radne sposobnosti komisije Fonda PIO RS, nego je taj period skraćen na šest mjeseci neprekidne nesposobnosti za rad, izuzev kada je riječ o trudničkim bolovanjima. Osim toga, u cilju jednostavnijeg tumačenja propisa u praksi, u novom pravilniku je jasno definisano i da se bolovanje može da vodi na osnovu pregleda osiguranika kod ljekara iz odgovarajuće ugovorene zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom i koji se egzaktno izjasnio da osiguranik nije sposoban za rad.

Međutim, cilj donošenja novog pravilnika nije samo unapređenje kontrole, nego i pojednostavljenje procedure odobravanja bolovanja za najugroženije kategorije. Tako, primjera radi, trudnice, nepokretna lica i osiguranici sa infektivnim bolestima više ne moraju svakog mjeseca lično da dolaze na ocjenu privremene nesposobnosti za rad. Kako je predviđeno pravilnikom, to u njihovo ime može da uradi neko drugi, a kada se elektronsko zdravstvo u potpunosti implementira,  komisija će elektronskim putem imati uvid u medicinsku dokumentaciju i moći će da na osnovu toga donosi ocjenu za ove kategorije osiguranih lica. To će se odnositi i na osobe koje se nalaze na bolničkom liječenju, te neće biti potrebe da neko u njihovo ime donosi dokumentaciju na komisiju.

Dakle, cilj Fonda je, kako tvrde, unaprijediti kako kontrolu bolovanja, tako i preciznije definisati medicinske indikacije i dane trajanja bolovanja kako bi i zdravstvenim radnicima koji u praksi primjenjuju propise bilo mnogo jednostavnije i bez mogućnosti različitih tumačenja.

Inače, u proces donošenja novog pravilnika bili su uključeni kako predstavnici poslodavaca, tako i sindikalnih organizacija, ali i zdravstvenih ustanova, jer nam je u cilju da se oblast bolovanja dodatno unaprijedi u saradnji sa svima na koje se odnose ove promjene.

“Podsjećamo da smo i prije dvije godine uveli određene novine u ovu oblast, poput da roditelji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju imaju pravo na bolovanje u trajanju bolničkog liječenja djeteta, što ranije nije bio slučaj i drugo”, navode u Fondu.

Tako da je donošenje novog pravilnika kontinuirana aktivnost Fonda, budući da je FZO RS već nekoliko puta, analizirajući stanje u praksi, dorađivao svoje akte kako bi poboljšavali ovu oblast, proširujući prava radnika na bolovanju, precizirajući određene nejasnoće, ali i kako bi uticali da se racionalno koristi ovo pravo iz zdravstvenog osiguranja.

Izvor: srpskainfo.com
7,300FansLike
458FollowersFollow