Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Novi sistem čekanja u Urgentnom centru UKC-a RS (Video)

Rekonstruisani trijažni punkt Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske svečano je otvoren danas.

Naime, riječ je o trijažnom punktu mančersterskog tipa, odnosno pacijenti će od sada prilikom dolaska u Urgentni centar biti raspoređeni po stepenu hitnosti.

Kada je riječ o stepenima hitnosti, tu se nalaze trake u bojama koje označavaju koliko je koji pacijent hitan.

Tako je crvena traka za najteže slučajeve, narandžasta za teške, dok su zelena, žuta i plava za blaže oblike, odnosno pacijente koji mogu čekati.

Medicinsko osoblje UKC RS obučeno je za ovaj vid rada, od strane kolega iz Slovenije, koji su samo za njih držali kurs po kojem će oni od sada određivati koji je stepen hitnosti kod pacijenta.

Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) rekao je da se ovim načinom rada unapređuje klinički centar da radi kao ostali klinički centri u Evropi i svijetu.

Slavica Zeljković, načelnica Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske ističe da se pred medicinske radnike stavlja težak zadatak prema kojima će oni trebati da odrede stepen hitnosti.

“Naši tehničari su pokazli veliki stepen znanja i zainteresovanosti za ovaj način rada, te su postali sertifikovani za ovakav rad”, kazala je Zeljkovićeva.

Zeljkovićeva je istakla nadu da će se ovakav način rada uskoro provoditi širom Srpske, ali i regiona.

Tina Gros, specijalista zdravstvene njege, i instruktorica mančesterskog tipa trijaže iz UKC Ljubljana ističe da je ovo dobar sistem rada, koji je veoma siguran za pacijente.

“Mi znamo da je ovo dobar način rada jer ga mi sprovodimo dugo godina, takođe je i veoma siguran za sve pacijente, a i zadovoljstvo pacijenata je na veoma velikoj razini”, kazala je Grosova.

Alen Pilav v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kazao je da je Urgenti centar prvo mjesto na koje pacijenti ulaze kada dolaze na liječenje, te da je zbog toga veoma bitno stanje na istom.

“Ovo je jedno grandiozno djelo koje su uradile kolege iz Banjaluke, a veoma je bitno jer pacijenti prilikom svog dolaska na UKC prvo dolaze u Urgentni centar”, kazao je Pilav.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow