Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Objavljena konačna rang-lista 30 srbačkih porodica: Plastenici siguran izvor prihoda

“Još trideset srbačkih porodica dobiće do kraja aprila plastenike sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom, čime će obezbijediti vlastitu egzistenciju ili dodatnu zaradu.”

Ovo je izjavio načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić i dodao da je riječ o drugoj fazi projekta opštine Srbac i Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske čija vrijednost iznosi 90.000 KM. U sklopu prve faze, koja je realizovana krajem prošle godine, dodijeljeno je 25 plastenika sa pratećom opremom.

“Objavljena je konačna rang-lista za dodjelu 30 plastenika površine 100 kvadratnih metara i već za koji dan krenućemo sa pripremama za njihovo postavljanje. U planu je da se organizuju i dvije stručne obuke”, rekao je Miholjčić.

Među dobitnicima plastenika je i šestočlana porodica Nenada i Angelike Kusić, koja planira ozbiljnije da se počne baviti poljoprivredom kako bi prehranili porodicu.

“Suprug Nenad jedini u porodici ima stalni posao i ovaj plastenik će nam dobro doći da uzgojimo povrće za vlastite potrebe, a sve što ostane viška planiramo prodati kako bismo omogućili dodatna primanja”, kazala je Kusićeva.

Pravo učešća na javnom pozivu, koji je bio raspisan od 3. do 15. marta, imali su svi Srpčani sa odgovarajućim zemljištem, registrovanom poljoprivrednom djelatnošću i saglasnošću za sufinansiranje nabavke plastenika.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da su prednost imali stanovnici iz ruralnih područja, naročito žene i nezaposleni, osobe do 40 godina starosti i kategorije koje teško dolaze do posla. On dodaje da će oni koji nisu prošli u ovom krugu dobiti priliku da konkurišu za još najmanje dva slična projekta koji će biti realizovani do kraja godine.

“Jedan od njih nas očekuje već na ljeto, u saradnji sa humanitarnom organizacijom “MAID”, a planiramo da dodijelimo 20 plastenika. Drugi projekat će obuhvatiti osam porodica iz socijalnih kategorija, a realizovaćemo ga sa jednom njemačkom organizacijom. Mogućnost apliciranja imaće samo korisnici koji se nalaze na spiskovima Centra za socijalni rad više od dvije godine”, reko je Dragosavljević.

Prošle godine dodijeljena su i 92 plastenika u sklopu IFAD projekta, koji je lokalna uprava realizovala sa resornim ministarstvom.

Izvor: Glas Srpske | Autor: Dejan Jovičić
7,200FansLike
457FollowersFollow