Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Od sljedeće sedmice bez “kandži” za nepropisno parkiranje u Banjaluci

Sljedeće sedmice počeće primjena nove prakse u Banjaluci prema kojoj više neće biti “kandži” za nepropisno parkirane automobile, nego će oni koji naprave ovu vrstu prekršaja imati mogućnost da u roku od sedam dana plate kaznu duplo jeftinije.

Skupština Grada Banjaluka je na posljednjoj sjednici usvojila izmjenu Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima grada Banjaluka u dijelu koji je predviđao da se vozilo blokira napravom za blokiranje točkova ako nije plaćena karta za parkiranje.

“Vozači koji ne budu platili kartu za parkiranje dobijaće na kućnu adresu prekršajne naloge u visini od 40 KM, a u slučaju plaćanja u roku od sedam dana navedeni iznos će biti upola manji”, pojasnili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluka.

Ističu da su dosadašnjom mjerom blokiranja vozila, pored direktnog novčanog sankcionisanja, vozači bili izloženi i izgubljenom vremenu koje je neophodno za vršenje uplate kao i čekanja radnika koji vrše deblokiranje, a koje može potrajati jer se često dešava da veći broj vozača u relativno kratkom vremenskom periodu zove da se izvrši deblokiranje.

“Osim toga, vozilo koje je blokirano onemogućava drugim vozilima da koriste parking mjesto čime se direktno narušava kvalitet pružanja usluge u stacionarnom saobraćaju, odnosno smanjuje se obrt i obim parkiranja”, dodali su u ovom odjeljenju.

Ističu da će predviđenom izmjenom biti povećan broj kontrolisanih vozila što će direktno uticati na kvalitetnije regulisanje stacionarnog saobraćaja kao sastavnog dijela saobraćajnog sistema Banjaluke. Dodali su da blokiranje i dalje ostaje kao mjera za vozila koja nisu registrovana na teritoriji BiH.

“Takođe, kako bi vozač bio informisan da će dobiti prekršajni nalog za neplaćanje parkinga, za vjetrobransko staklo će mu biti ostavljena obavijest da je njegovo vozilo kontrolisano u tačno navedeno vrijeme, te da je uočeno da nije izvršena uplata parkiranja ili je istekao period za koji je plaćeno parkiranje”, naveli su iz ovog odjeljenja.

Dodali su da će na obavijesti biti naveden i broj za reklamaciju u roku od 24 časa ako je vozač slučajno pogriješio jedan broj prilikom ukucavanja registracije svog automobila u sistem SMS naplate.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
458FollowersFollow