Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Od sutra ukidanje rominga za pet balkanskih zemalja

Od sutra korisnici mobilnih mreža neće plaćati dodatne naknade za roming u zemljama Zapadnog Balkana, već će koristiti roming usluge po domaćim cijenama. Na snagu stupa primjena sporazuma o ukidanju rominga u regionu Zapadnog Balkana, a odnosi se na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Od 01. jula u zemljama Zapadnog Balkana, maksimalna cijena naknada za roming u mobilnoj telefoniji primjenjivaće se skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”, što je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana kojeg su zemlje Zapadnog Balkana potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. godine u Beogradu, a koji je stupio na snagu 01. jula 2019. godine”, navodi se u saopštenju Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).

Iz RAK-a dalje navode da uvođenjem pravila “u romingu kao u domaćem saobraćaju” korisnici će plaćati usluge u skladu sa tarifnim paketom/opcijom koju su ugovorili sa svojim operaterom za domaći saobraćaj, odnosno neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana. Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona Zapadnog Balkana ili ga koristi u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Pravilom o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i Odlukom o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, operateri su izvršili izmjene i dopune cjenovnika, te kreirali dokument Uslovi korištenja roming usluga u regionu Zapadnog Balkana, u kojem su precizno definisani uslovi i cijene korištenja roming usluga u regionu Zapadnog Balkana, a koji su dostupni na web stranicama operatera.

Primjenom nove politike rominga u regionu Zapadnog Balkana doći će do značajnog unapređenja ukupne pozicije sektora telekomunikacija u BiH, čime će praktično biti u potpunosti primjenjena Uredba Komisije EU iz 2016. godine, kojom se osigurava politika pravilne upotrebe usluga rominga u članicama Unije, te će primjenom evropskog principa “rominga kao kod kuće” biti značajno olakšana komunikacija i poslovanje sa zemljama u regionu.

“Značajno je napomenuti da su predstavnici Evropske unije, RCC i predstavnici Zapadnog Balkana već započeli aktivnosti na realizaciji mape puta za smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana”, ističe Draško Milinović, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije.

Dokument koji je usvojio Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH možete preuzeti sa OVOG LINKA.

Gradiskalive.com
7,300FansLike
456FollowersFollow