Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Oglasili se iz gradiške bolnice nakon što su dvije bebe zaražene bakterijom (Foto)

U Opštoj bolnici Gradiška, gdje je kod dvije bebe rođene 15. i 16. maja utvrđena interhospitalna infekcija, preduzete su rigorozne mjere. Izmješten je dio porodilišta na drugu lokaciju, a cijeli odjel ginekologije dezinfikovan.

Prema saznanjima koja imaju u gradiškoj Bolnici, zdravstveno stanje dvije pomenute bebe, sada na liječenju u Kliničkom centru Banjaluka, je stabilno i one nisu životno ugrožene.

Dvadesetak beba rođenih nakon ova dva slučaja je dobro i bez znakova bilo kakvih zdravstvenih komplikacija.

“To je jasan dokaz da je kratkotrajna infekcija zaustavljena primjenom više procedura i radnji iz nadležnosti Komisije za interhospitalne infekcije”, kazao je danas za “Srpskainfo” Rajko Dodik, direktor Opšte bolnice Gradiška.

Pojasnio je i procedure preduzete nakon saznanja da bebe imaju zdravstvene probleme.

“Naši ginekolozi su, poslije drugog poroda ukazali na zdravstvene komplikacije. Mi smo odmah sazvali Komisiju za interhospitalne infekcije sa zadatkom da utvrdi okolnosi njenog nastanka. Uzeti su brisevi, uključena adekvatna terapija, obzirom da u našoj bolnici imamo subspecijaliste iz ove oblasti. Bebe smo potom uputili u Klinički centar Banjaluka, na daljnje liječenje”, kazao je Dodik.

“Ove slučajeve, bez obzira da li se radi o jednom, dva ili više, smatramo pojavom inrehospitalne infekcije”, kazao je Dodik, precizirajući da u tim okolnostima preduzimaju mjere u skladu sa zdravstvenim protokolima.

“Sve što je bilo u našoj nadležnosti, preduzeli smo i smatram da smo na dobrom putu potpune normalizacije stanja. Rezultati to potvrđuju. Adekvatnom terapijom i postupcima uspjeli smo zaustaviti širenje bakterije a sadašnja situacija je sasvim normalna”, izjavio je Dodik rekavši da se porođaji obavljaju normalno.

Dodik je najavio da će od sada, sve dok za to bude bilo potrebe, saopšenja u zvaničnoj formi objavljivati Komisija za intehospitalne infekcije.

“Sutra će se javnosti obratiti Komisija za interhospitalne infekcije, kako bi u zvaničnoj formi javnost upoznali sa laboratorijski potvrđenim slučajevima infekcije i mjerama koje smo preduzeli. Želimo time spriječiti svaki vid dezinformacija i erventualnih manipulacija jer se radi o veoma osjetljivoj populaciji”, kazao je danas Rajko Dodik.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Milan Pilipović
6,700FansLike