Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Oglasio se UKC RS: “Imamo minimalne količine seruma protiv ujeda zmije”

U ovom trenutku u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nema niti jednog pacijenta koji je hospitalizovan zbog ugriza zmije.

Rekli su to iz UKC RS, odgovarajući na pitanja “Srpskainfo” da li u najvećoj zdravstvenoj ustanova ima pacijenata koji se liječe od ugriza zmije i na koji način, s obzirom da u Srpskoj vlada nestašica seruma.

Iz UKC navode da je prije desetak dana bila hospitalizovana pacijentkinja koja je zbog težine kliničke slike primljena u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane.

“Pregledana je od strane specijaliste infektologa, te je primila antiviperinum serum, uz ostalu simptomatsku terapiju”, naveli su iz ove ustanove.

U UKC RS kažu da je do sada bilo seruma antiviperinum, tako da su pacijenti adekvatno zbrinuti, te da još uvijek raspolažu sa minimalnim količinama ovog seruma.

Serum antiviperinum djelotvoran je protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi.

“Osobama sa alergijskim bolestima ili reakcijama, nakon dobijanja podataka o ličnoj i porodičnoj anamnezi, poželjno je dati serum antiviperinum u bolničkim uslovima, intramuskularno i uz oprez. U svim slučajevima pacijentu se uključuju analgetici, antibiotici, a nakon provjere sprovodi se antitetanusna zaštita. Ostali terapijski tretman se primjenjuje prema težini kliničke slike u bolničkim uslovima”, rekli su nedavno iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Izvor: srpskainfo.com | Nataša Telebak
7,300FansLike
458FollowersFollow