Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Opasnost od detonacije: Rakete “Luna” iz magacina u Banjaluci još nisu uništene

“Krajnji je trenutak da se zastarjele i neupotrebljive bojeve rakete “Luna”, iz magacina OS BiH Krčmarice kod Banjaluke unište, u suprotnom prijeti ozbiljna opasnost od detonacije koja bi kao posljedicu imala i ljudske žrtve.”

Na to je upozorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog čega je podržao odluku Predsjedništva o uništenju tih raketa.

One mogu biti rastavljene ili uništene u kontrolisanoj eksploziji na poligonu Glamoč.

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić kaže da su u toku pregovori sa dvije specijalizovane kompanije iz Srbije i SAD, a jedna će biti odbrana za taj posao koji bi trebalo da bude završen najdalje u naredna tri mjeseca.

Veo tajne stoji nad vojnim skladištem u Krčmaricama, desetaktak kilometara udaljenim od Banjaluke. Lokalno stanovništvo nije čulo za dotrajale rakete, ali straha od eksplozija, kažu, nemaju jer ne znaju ni šta se u magacinu nalazi.

Reporterskoj ekipi RTRS-a zabranjen je ulazak u vojno skladište zbog bezbjednosnih razloga, a nije dozvoljeno ni snimanje spolja, iako nigdje nema “upozorenja” o zabrani snimanja.

Ipak, RTRS saznaje da je u magacinu u Krčmaricama uskladišteno deset raketa “Luna”, sovjetske proizvodnje iz 60-ih tih godina prošlog vijeka, što znači da je njihov bezbjednosni radni vijek odavno prošao.

Eventualna eksplozija ovih raketa osjetila bi se u cijeloj Banjaluci, a razneseni materijal, cigla i ostalo letjelo bi na sve strane, ističe penzionisani general OS-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za bezbjednosnu politiku, Dragan Vuković.

“To bi bila ogromna detonacija koja bi uništila par objekata u tom skladištu, a vjerovatno bi bilo i ljudskih žrtava. Nastao bi i veliki ekološki problem, jer bi to i te kako zagadilo sredinu”, kaže Vuković i dodaje da je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi.

Na hitnost rješavanja problema ukazao je i srpski član Predsjedništva. Dao je saglasnost na odluku za uništenje raketa jer je svako odugovlačenje štetno za stanovnike Banjaluke i životnu sredinu.

“Trebalo je to u nekon ranijem vremenu da se proda ili na drugi način riješi. Međutim, ako hoćete da prodate pištolj u svijete trebate saglasnost Amerikanaca, a oni je očigledno nisu dali, tako da je to sada propalo i nalaže se da se to hitno skloni i deaktivira”, rekao je Dodik ranije.

Nisu samo rakete “Luna” završile kao staro gvožđe, već i helikopteri, avioni, tenkovi i druga oprema trunu u skladištima umjesto da su prodati dok su imali tržinu vrijednost. S obzirom na to da je riječ o vojnoj tehnici iz sastava Vojske Republike Srpske, sredstva od prodaje išla bi u budžet Srpske.

“Do sada Ministarstvo odbrane BiH nije radilo prodaju. Član tima, predstavnik Republike Srpske, godinama je insistirao da se ne samo rakete “Luna” i već druga sredstva prodaju jer bi se na ta način obejzbijedila značajna sredstva, odnosno prihod od nekoliko stotina miliona evra”, istakao je Vuković.

Rakete “Luna” su dužine oko devet metara, teške blizu 2,5 tone. U sebi imaju bojevu glavu težine 450 kilograma i tonu čvrstog raketnog goriva. Kada to pomnožite sa deset dobijete značajnu količnu potencijalno opasnog eksploziva.

“U najskorije vrijeme će doći do odluke ko će uništi te rakete. Imamo dvije firme koje će to da urade. To su metoda delaboracija ili uništenje u eksploziji, a naš zahtjev je da to bude izvršeno na što ekološkiji način a to je delaborisanje tj. rastavljanje”, pojašnjava Okolić.

Posljednji put ЈNA je ispalila raketu “Luna” na vojnom poligonu u Kalinoviku 1990. godine da bi se provjerila njena efikasnost. U istoriju kao jedno od najubojitih oružja, najvjerovatnije će otići na poligonu u Glamoču gdje će biti uništeni posljednji primjeri te rakete.

Izvor: RTRS
7,200FansLike
457FollowersFollow