Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Opozicija odgovorila Dodiku: “Ko se boji novog brojanja, taj je učestvovao u prevarama”

“Naši podaci kažu da se radi o prekrajanju izborne volje više od 65.000 glasova, pogotovo u nekim sredinama gdje su napravljene ogromne razlike za Milorada Dodika. Imamo ogroman broje navažećih listića, dopisivanja glasova kandidatima koji uopšte ne postoje. Ko god se boji izbornih prebrojavanja, taj je učestvovao u izbornim prevarama.”

Ovo su poručili predstavnici Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa na pres konferenciji održanoj u Beogradu.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da se tokom noći izbora u BiH desila brutalna izborna krađa, a takvih primjera je, kako tvrdi, na stotine u Republici Srpskoj.

“Kada pogledate te listiće, vidite da su to listići na kojima je bilo upisano ime našeg kandidata Jelene Trivić. Zato smo išli sa prigovorima prema GIK-u i CIK-u BiH da se sve to provjeri”, naveo je Borenović, dodajuću da opozicija zahtijeva da se utvrde svi nalogodavci, jer je izborna korupcija uvod u sve.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, istakao je da je osnovna stvar koji svi građani treba da znaju jeste da je izborni proces grubo prekršen nakon što su se zatvorila biračka mjesta.

“Posebno kada je u pitanju glasanje za predsjednika Republike Srpske. Na pojedinim mjestima tek smo preliminarne rezultate dobili ujutru, a ono što smo imali sa terene prije prekida komunikacije i izbornog procesa govorili su da Jelena Trivić vodi između 14-15.000 razlike”, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, postoje brojni dokazi o izbornim prevarama.

“Mi smo odmah išli prema CIK-u da se glasovi broje, jer ko zna šta je sve zapečaćeno u tim glasačkim vrećama. Ti glasovi se moraju prebrojati, a ostatak biračkog materijala mora da se sravni jer imamo otvorene sumnje da se ti brojevi neće slagati sa onim što je uneseno u evidencije”, naglasio je Radović i podsjetio da građani koji su se okupili dva puta u Banjaluci pokazali da ne žele da budu prevareni na izborima.

“Brojanje glasova se vrši na javnom mjestu i ne vidimo da bi nekome trebalo smetati da se utvrdi stvarno stanje”, istakao je Radović.

Ljubiša Petrović, član Glavnog odbora SDS-a, poručio je u Beogradu da je malverzacije nisu dešavale samo tokom izborne noći, već i prije održavanje izbora.

“Izborna krađa je uticala na volju naroda, pa smo se mi sa narodom oduprli tome. Vladavina prava u Republici Srpskoj je možda i najbolje oslikana na svim snimcima na kojima se vidi šta se sve dešavalo i pod kakvim pritiscima su bili građani. Takođe, u samim tim ucjenama i pritiscima, narodnim novcem se raspolagalo kako bi se ucjenjivalo za glasove”, rekao je Petrović.

Izvor: Nezavisne | Radoš Krstojević
7,100FansLike
431FollowersFollow