Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Opština Srbac formirala Krizni štab za kontrolu afričke kuge svinja

Opština Srbac formirala je Krizni štab za kontrolu afričke kuge svinja na osnovu naredbe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a nakon pojave ove bolesti na području Bijeljine.

Na sastanku Kriznog štaba dogovoreno je da se farmerima dostavi uputstvo, odnosno naredba o mjerama za sprečavanje pojave i rano otkrivanje unosa ovog virusa u Srpsku, te da se vrši pojačana kontrole prevoza i transporta svinja, koji će biti moguć samo uz uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja koje izdaje veterinar.

Farmer, ukoliko primijeti neke od simptoma afričke kuge kod životinja, potrebno je da se u što kraćem roku obrati nadležnom veterinaru ili veterinarskoj službi, kako bi se žarište što prije lociralo i sprovele mjere za suzbijanje širenja zaraze.

Neophodno je posebno obratiti pažnju na to da na farmama budu sprovedene sve zoohigijenske mjere, na ulazu u farme treba postaviti barijere za dezinfekciju, a ulazak na farmu treba zabraniti svim licima koja nisu vlasnici ili zaposleni.

Na sastanku su dogovorene i lokacije za potrebe neškodljivog uništavanja leševa uginulih životinja.

Za sve dodatne informacije, farmeri se mogu obratiti veterinarskom inspektoru ili Odjeljenju za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Opštine Srbac.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede juče je saopšteno da su do sada zaprimili prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na području Bijeljine, kao i o jednom žarištu u opštini Šamac.

Afrička kuga svinja iskorjenjuje se eutanazijom svinja na zaraženoj farmi. Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa inficiranim svinjama.

Izvor: bl-portal.com
7,200FansLike
441FollowersFollow