Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Osnaživanje društevnog života u gradiškim selima: Domovi postali važni centri (Foto)

U gradiškim selima je sve intenzivniji društveni život. Tome su doprinijeli bolji uslovi za rad i organizovanje različitih programa. U Novoj Topoli, Vrbaškoj i Gornjim Podgradcima rekonstruisani su domovi.

Predsjednik MZ Nova Topola Siniša Pauković naglašava da je dom u njihovom mjestu, od izuzetnog značaja za cijelo Lijevče polje. Obnova je plod saradnje Srpske i Srbije, zbog čega dom simbolično nosi naziv „Srbija“.

„Važno je, da ovaj dom ispunio očekivanja naših građana, te samim tim podigao nivo kulture, sporta, obrazovanja i društvenog života, na zavidan nivo”, smatra Pauković.

Njegovo mišljenje dijeli i Nenad Adamović, odbornik iz Nove Topole.

„Naš dom od velikog značaja, jer je vratio društveni i kulturni život u ovo mjesto, najveće u Lijevču, te omogućio različitim sekcijama i KUD-ovima da koriste dom za svoje aktivnosti”, kazao je Adamović.

Veoma aktivno radi i dom u Vrbaškoj, koji okuplja mnoge kulturne sekcije, različita udruženja i grupe građana, kao i kulturno-umjetnička društva.

„Ovo mjesto predstavlja naš kulturni centar, mjesto okupljanja svih generacija. Nema dana u godini, kada je dom zaključan i bez naroda. To je velika vježbaonica za folklorna društva, pjevačke grupe, muzičare, sportiste, mlade glumce, mjesto za važne inicijative naše zajednice, mjesto za kulturu i bolji društveni život Vrbaške”, rekao je Miroslav Lajić, predsjednik KUD-a „Mirkovo kolo.“

Rekonstrukcija Doma u Gornjim Podgradcima predstavlja obnovu društvenog života ovog mjesta pod Kozarom. U domu „Lepa Radić“ održavaju se brojne manifestacije. To su nastupi kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih grupa, pozorišne predstave, radionice, nastupi predškolskih i školskih ustanova.

„Uvjeren sam da ćemo, uz pomoć donatora i gradske uprave u potpunosti završiti sanaciju našeg doma, te obezbijediti još bolje uslove društvenog i kulturnog života”, rekao je Zvjezdan Panić, predsjednik MZ Gornji Podgradci.

Domovi u Novoj Topoli, Vrbaškoj i Gornjim Podgradcima su u sastavu „Kulturnog centra“ Gradiška. Ovo organizaciono i programsko povezivanje, kazao nam je Miroslav Vuković, direktor „Kulturnog centra“, uveliko doprinosi osnaživanju kulture u seoskim centrima.

„Veći dio programa u našoj ustanovi u gradu, usmjeravamo i u sela, zavisno od interesovanja i prilagođenosti sadržaja publici u tim sredinama. Takođe, u svakoj sredini imamo po jednog radnika koji je na spisku „Kulturnog centra“, što je takođe doprinijelo odgovornom funkcionisanju ovih domova”, smatra Vuković.

Izvor: rtv-gradiska.com | Milan Pilipović
7,400FansLike
459FollowersFollow