Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ovo je najbogatija žena na svijetu

Najbogatija žena svijeta je vlasnica L’Oreala Fransoaz Betenkur Majers sa 73.6 milijardi dolara. Ona se na Forbsovoj ljestvici najbogatijih našla na 12. mjestu.

Fransoaz je posao naslijedila od majke Lillijane Betenkur koja je titulu najbogatije žene svijeta nosila do 2017. godine, kad je preminula u 94. godini.

“Lilijan Betenkur umrla je ove noći u svom domu, a 21. oktobra bio bi joj 95. rođendan. Moja majka je mirno otišla”, napisala je tad Fransoaz u saopštenju.

Porodični holding “Thetys”, kojim predsjedava Fransoaz, većinski je dioničar L’Oreal-a.

68-godišnja Fransoaz je ćerka francuskog političara Andrea Betenkura za kojeg se njena majka Lilijan udala 1950. godine.

Fransoaz svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti, pa se zna tek da je od 1984. godine u braku sa Žanom-Pijerom Majersom i da je veoma religiozna. Ima dva sina, Žana i Nikolasa.

Nesuglasice sa majkom

Sa majkom je često imala nesuglasice, koje su eskalirale zbog francuskog umjetnika Fransoaza-Marijera Banijera. On i Lilijan su se zbližili, a tada mu je bogatašica dala poklone u vrijednosti od čak 1.3 milijarde dolara. Među tim poklonima bile su premije njena dva životna osiguranja, 11 umjetničkih dijela među kojima su bile slike Pikasa, Matisa, Mondriana, Delaneja i Legera, fotografija nadrealista Mana Raja i gotovina.

Fransoaz je zatim tužila Banijera optužujući ga za iskorištavanje psihičke i fizičke slabosti njene majke kako bi se domogao njenog bogatstva. Slučaj je završio na sudu, ali sve je pauzirano kad je Lilijan odbila da se podvrgne psihijatrijskom vještačenju.

U međuvremenu su procurili video snimci koje je napravio Lilijanin batler Paskal Bonefoj. On se plašio da Lilijan boluje od Alchajmera i da će je neki zbog toga iskoristiti. Snimke je predao policiji, a na njima se moglo čuti da je Lilijan imenovala Banijera svojim jedinim nasljednikom. Jedino što ne bi naslijedio su dionice L’Oreal-a, koje su već ranije bile prebačene na njenu ćerku i dva unuka.

Potom je uslijedio novi obrt. Majka i ćerka su se pomirile, povučene su sve tužbe, Banijer je postao prošlost, a izbačen je i iz testamenta. Pomirenje nije dugo trajalo, jer su se već sljedećeg ljeta Lilijan i Fransoaz ponovo posvađale nakon što je majka izjavila da je psihijatrijska pomoć potrebna ćerki. Od 2014. godine zbog Lilijaninog narušenog zdravlja kontrola nad kompanijom sudski je povjerena njenoj ćerki, dok se o Lilijaninom zdravlju brinuo njen unuk Žan.

Forbsova lista

Džef Bezos je četvrtu godinu zaredom najbogatiji čovjek na svijetu, objavio je časopis Forbs. Osnivač Amazona vrijedi 177 milijardi dolara, što je 64 milijarde više nego prošle godine, zahvaljujući velikom rastu vrijednosti Amazonovih dionica.

Najviše je napredovao Elon Mask koji je prethodne godine bio 35. sa 24.6 milijardi dolara imovine. On je samo u proteklih godinu dana zaradio nevjerovatnih 126.4 milijarde dolara i sa ukupno 151 milijardom lansirao se na drugo mjesto. Najviše može da zahvali 700-postotnom rastu cijene dionice Tesle.

Većinski vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe LVMH (Luis Vuitton Moët Hennessy), francuski tajkun Bernard Arno, bio je i ostao treći na listi, ali je i on gotovo udvostručio bogatstvo, na 150 milijardi dolara.

Četvrti je i dalje Bil Gejts, osnivač Majkrosoft-a, sa 124 milijarde dolara.

Peti je osnivač Facebook-a Mark Zakerberg sa 97 milijardi, a slijedi ga najuspješniji svjetski investitor Voren Bafet sa milijardom manje.

Osnivač Oracle-a, Leri Elison, vrijedi 93 milijarde dolara, dvojica osnivača Gugl-a, Leri Pejdž i Sergej Brin, vrijede 91, odnosno 89 milijardi dolara, a prvih deset zaključuje indijski tajkun i najbogatiji Azijac Mukeš Ambani sa 84.5 milijardi.

Izvor: B92
7,400FansLike
457FollowersFollow