Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ovo su zanimanja koja će vještačka inteligencija prva zamijeniti

Grupa profesora sa uglednih američkih univerziteta pokušala je dati odgovor na pitanje koja bi to zanimanja uskoro mogla biti najviše ugrožena novom tehnologijom.

Grupa profesora sa Univerziteta Njujork (NYU), Prinseton i Pensilvanija (UPenn) svojim novim radom, prikladno naslovljeno “Kako će jezični chat sistemi poput ChatGPT-a uticati na profesije i razne industrije?” bacili su novo svjetlo na promjene koje donosi veliki progres takve tehnologije.

Iako naučni rad tek treba biti recenziran, rezultati su fascinantni, piše portal Futurism.

“Smatramo da će nova otkrića u vještačkoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu , te profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost i istoriju”, pišu istraživači.

Među glavnim industrijama u kojima bi vještačka inteligencija mogla postati dominantna su pravo i finansijski sektor.

“Ključno je bilo mapirati 10 područja u kojima je vještačka inteligencija napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre itd.) i upariti ih sa 52 vještine koje ljudi koriste u svojoj profesiji”, objavio je jedan od istraživača na Twitteru, referišući se na pomenuti naučni rad.

Dakle, da rezimiramo; učitelji i oni zaposleni u finansijskim službama, prema ovim istraživačima, mogli bi biti prve “žrtve” ChatGPT-a. Valja naglasiti da ChatGPT još uvijek nije najprecizniji u davanju činjeničnih informacija, što dovodi u pitanje kako će onda podučavati o istoriji. Takođe, ChatGPT nije baš najuspješniji u matematici, što je esencijalno za finansijski sektor, prenosi N1.

Izvor: N1
6,700FansLike