Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Plate u prosvjeti biće povećane tri do pet odsto naredne godine

“Radnici u oblasti prosvjete i kulture od naredne godine mogu očekivati povećanje plata od pet i od tri odsto”, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da je plan da se radnicima plate do 1.000 KM povećaju za pet odsto, dok će onima sa primanjima iznad ovog iznosa to povećanje iznosi tri odsto.

“Ovo je četvrto povećanje plata u kontinuitetu, te pokazuje opredijeljenost Vlade da cijeni rad i zalaganje radnika u prosvjeti i kulturi, te da sve činimo kako bismo im stvorili što bolje uslove za rad i omogućili da budu adekvatno plaćeni”, rekla je Trivićeva novinarima, nakon sastanka sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacionim društvom Srpske Srđanom Rajčeviće i predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Draganom Gnjatićem.

Ona je navela da će u budžetu za narednu godinu za isplatu bruto plata biti 340 miliona KM, za sve budžetske korisnike u okviru Ministarstva prosvjete i kulture iz osnovnog i srednjeg obrazovanja, institucija kulture, institucija specijalnog i umjetničkog obrazovanja i đačkih domova.

Rajčević je izrazio zadovoljstvo jer su se stekli uslovi za povećanje plata, a koje se odnosi i na oblast visokog obrazovanja i studentskog standarda.

“Ovo povećanje će značajno doprinijeti kućnim budžetima zaposlenih u ovim sektorima, ali i da u resoru visokog obrazovanja zadržimo sve mlade asistente da ostanu ovdje i daju svoj maksimum u radu”, rekao je Rajčević.

Gnjatić je napomenuo da će osim na ovaj način, plate radnicima u obrazovanju i kulturi biti povećane i putem smanjenja ukupne stope doprinosa, za 1,8 odsto na bruto platu.

“To povećanje se odnosi na sve radnike u Srpskoj, pa tako i radnike u ovim resorima. Sindikat će u narednih nekoliko dana dostaviti svoje prijedloge da na što poštenije, korektniji i kvalitetniji način uredimo ovu oblast”, rekao je Gnjatić.

Izvor: Mondo
7,200FansLike
457FollowersFollow