Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Plemeniti Srpčanin: Nenad Grbić ima 71 godinu, a darovao je krv 100 puta

Srpčanin Nenad Grbić (71) dobrovoljni je davalac krvi više od pedeset godina, a do sada je dragocjenu tečnost darivao 100 puta. Kao nagradu za humanu misiju dobio je plaketu Crvenog krsta.

Prvi put krv je dao sa 17 godina kada je njegovoj majci bila potrebna za liječenje i tada je shvatio koliko je teško doći do jedinice krvi.

“Za mene je veliko kada čovjek čovjeku pomogne. Grijeh bi bilo ne pokušati pomoći čovjeku kome je život ugrožen”, rekao je Grbić.

Planira, kaže, da krv daruje sve dok god ga zdravlje bude služilo. Mladim i zdravim ljudima je preporučio da se opredijele za dobrovoljno davanje krvi, jer je humano, a ničemu ne čini štetu.

Grbić se prisjeća i jedne situacije koja je na njega ostavila poseban utisak kada je darivao krv za jednu djevojčicu povrijeđenu u saobraćajnoj nezgodi.

“Pozvali su me iz Službe za transfuziju Gradiška, rekli mi da se dogodila saobraćajna nezgoda i, ako mogu, da dođem da dam krv za djevojčicu koja je u toj nesreći povrijeđena. Bez ikakve dileme sam sjeo u auto i odmah krenuo. Ne znam ko su ti ljudi, ni odakle su, ni kako se prezivaju, ništa od toga, ali ono čega se i sada sjećam je to koliko mi je bilo drago kada sam poslije zvao da pitam kako je dijete, a doktorica mi rekla da je djevojčica preživjela”, prisjeća se Grbić.

Ponosan je što je njegova unuka krenula djedovim stopama, pa je pozvao sve građane koji su u mogućnosti da pristupe davanju krvi.

“Neprocjenjivo je i duševno zadovoljstvo kada znamo da smo nekom pomogli ili spasili život. Isto tako, nikad ne znamo kada nama ili nekome iz naše porodice može zatrebati ta vrsta pomoći i zato bi trebalo da damo doprinos da zalihe krvi uvijek budu dovoljne”, poručio je Grbić.

Grbiću je plaketu za humanost uručio sekretar Crvenog krsta Srbac Igor Jovičić, koji je naglasio da ovoliki broj učešća u dobrovoljnom davanju krvi predstavlja izuzetan znak humanosti.

Izvor: Agencije
7,300FansLike
456FollowersFollow