Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Počeo junski upisni rok u srednjim školama u RS

U srednjim školama u Republici Srpskoj danas je počeo junski upisni rok za školsku 2022/23. godinu za učenike koji imaju 60 i više bodova.

“Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama i u tom slučaju im se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka, a rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Junski rok traje od danas do 24. juna, a julski od 4. do 15. jula.

“Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova, a bodovanje vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, svim učenicima, koji se opredijele za srednje stručno obrazovanje, dostupan je i portal www.mojezanimanjers.com koji je nastao u okviru projekta “Promocija stručnog obrazovanja u Republici Srpskoj”, koji sprovodi Unija udruženja poslodavaca u saradnji sa Ministarstvom, a uz podršku Njemačke razvojne agencije.

“Platforma je nastala iz potrebe da se na jednom mjestu objedine sve informacije o srednjem stručnom obrazovanju, o stručnim zanimanjima i o perspektivama ovih zanimanja u RS. Portal je namijenjen učenicima, njihovim roditeljima i poslodavcima, a sadrži informacije o školama i poslodavcima u RS, praksi kod poslodavaca i perspektivama stručnih zanimanja u tekućem periodu, kao i zakonsku regulativu u oblasti srednjeg obrazovanja”, zaključuje se u saopštenju.

Gradiskalive.com
6,700FansLike