Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Gradiške

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Macura Radeta, rođenog 1963. godine u mjestu Bistrica u Gradišci koji se tereti se za zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Turjak kod Gradiške.

Optuženi se tereti da je, u mjesecu junu 1992. godine, u svojstvu komandanta Vojske Republike Srpske (komandir 1. čete 2. bataljona 1. lake gradiške brigade), postupao protivno odredbama Ženevskih kovencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, kao komandant snaga Vojske Republike Srpske, zajedno sa njemu podređenim vojnicima, dana 23.6.1992. godine vršio vojnu akciju pretresa terena, gdje se na navedenoj lokaciji nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u opštini Prijedor, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice sa Hrvatskom na rijeci Savi.

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je komandovao optuženi, vršili su nečovječno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja ubili navedene civile, čija su tijela 2003. godine pronađena, ekshumirana i identifikovana.

Optuženi Macura Rade tereti se da je za vrijeme provođenja navedene vojne akcije istom neposredno komandovao i bio fizički prisutan na mjestu događaja, u akciji direktno sudjelovao sa njemu podređenim vojnicima, te propustio preduzeti nužne i razumne mjere da učinioci tog zločina budu procesuirani i kažnjeni, čime je počinio krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 41 svjedoka, kao i vještaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Izvor: bhrt.ba
7,400FansLike
458FollowersFollow