Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pojačane kontrole obveznika koji su vršili promet koristeći usluge “brzih pošta”

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje će danas, 25.05.2022. godine, započeti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”.

“Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa”, poručili su iz UIO BiH.

Veliki broj obveznika u BiH znatan dio svog prometa ostvaruje na način da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge “brzih  pošta”.

“Na osnovu urađenih analiza UIO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, te će u kontrolama biti utvrđeno stvarno činjenično stanje”, saopštili su iz UIO.

“Na osnovu pribavljenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koja su ostvarila promet (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM. Ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH”, dodaju iz ove Uprave.

Takođe, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Zato još jednom pozivaju sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmjene svoje PDV-e prijave.

Iz UIO BiH pozivaju sve obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika PDV-a u UIO. Na ovaj način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

“Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele BiH i provodiće se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja avgusta 2022. godine”, zaključili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Gradiskalive.com
7,400FansLike
458FollowersFollow