Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini škola

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske započinje sa realizacijom republičke akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koja se organizuje povodom početka nove školske godine sa ciljem što sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.

S obzirom da 1. septembra u Republici Srpskoj počinje nova školska godina, očekuje se povećano prisustvo djece u saobraćaju, a za određeni broj njih to znači i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju, te je neophodno i pojačano angažovanje policijskih službenika u cilju zaštite ove kategorije učesnika.

U okviru akcije, pripadnici MUP-a Srpske sprovešće niz aktivnosti. U prvoj fazi, prije početka nastave u školama, policijski službenici će obići sve škole, utvrditi vrijeme održavanje nastave, odnosno koji su periodi kada je najveće prisustvo učenika na putu od kuće do škole i u povratku, kad su odmori i pauze, na osnovu čega će biti planirano i pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini škola.

Druga vrsta aktivnosti će se realizovati u prvoj polovini septembra. U ovoj fazi policijski službenici će kroz predavanja u osnovnim školama, upoznati najmlađe učenike sa osnovnim pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju. Prilikom održavanja predavanja vodiće se računa o poštovanju svih odluka Republičkog štaba za vanredne situacije i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje širenja korona virusa među stanovništvom.

Takođe, tokom mjeseca septembra, organizovaće se školske patrole koje će vršiti regulisanje saobraćaja sa akcentom na smanjenje brzine kretanja motornih vozila i omogućavanja bezbjednog prelaska ulice za najmlađe kategorije učenika u cilju regulisanja saobraćaja.

Policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovani prevoz djece, a ona vozila koja svojim stanjem odaju sumnju da su tehnički neispravna biće upućena na vanredni tehnički pregled. Pored toga, od strane policijskih službenika biće sankcionisano nepropisno parkiranje u zonama škola, kao i u zonama pješačkih prelaza.

MUP Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače da budu odgovorni u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i saobraćajne znakove, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.

Gradiskalive.com
7,200FansLike
457FollowersFollow