Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Poskupili kvadrati: Gradiška i okolina na mukama sa izgradnjom stanova

Drastično povećanje cijena građevinskog materijala uzrokuje poskupljenje stambenih i poslovnih kvadrata, izgradnju kuća i drugih objekata, kao i veće troškove radova. To se odnosi na Gradišku, ali i susjedna mjesta u Republici Srpskoj.

Bez obzira što još uvijek, kako tvrde građevinski preduzetnici, nije smanjena dinamika gradnje, cijene stanova su u porastu.

Kvadrat stana sada je premašio 1.500 KM, što je za više od 200 KM skuplje nego prošle godine. U toku je izgradnja nekoliko stotina stanova, najviše u pojasu pored Save. Ipak, u ovoj oblasti su sve izraženije loše poslovne prognoze.

“To što se u Gradišci poprilično radi i gradi nije odraz realnog stanja. Riječ je o ranije potpisanim ugovorima, započetim poslovima ili trošenju zaliha građevinskog materijala. To neće biti dugog vijeka i moja prognoza je da će drastične posljedice nastupiti naredne godine. Tada će u građevinarstvu, ubijeđen sam, sve stati”, pesimista je Ranko Mandić, jedan od najvećih građevinskih preduzetnika u Gradišci.

Mandić, koji zapošljava više od stotinu radnika, podsjeća da se cijene građevinskog materijala svakodnevno mijenjaju i one su drastično više u poređenju sa prvim tromjesečjem.

Građevinski materijal

Na primjer, armaturne mreže, željezne cijevi, žica, limovi poskupili su više od 70 odsto. Cement je skuplji za pet do deset odsto, crijep i opekarski proizvodi za 10, a stiropor za 50 odsto. Drvena građa u posljednjih nekoliko mjeseci poskupila je do 50 odsto.

Krajem prošle godine armaturna mreža osmica, podsjeća bravar Stanoja Babičić iz Lužana, koštala je 80 KM, a sada je 160 KM. Kvadrat stiropora debljine 10 centimetara iznosio je sedam KM, a sad je oko 11 KM, precizirali su trgovci građevinskim materijalom. Isto se odnosi i na zidne i krovne panele debljine tri centimetra, koji u prosjeku koštaju 35 KM po kvadratu.

Fasadni program poskupio je 55 odsto, željezo, čelik, armatura, lim i cijevi 40 odsto, bitumen 20 odsto, a ljepila, kreč i cement do 10 odsto.

Uzroci skoka cijena

Ekonomisti pojašnjavaju da je to posljedica poskupljenja građevinskog materijala u Evropi i svijetu i da je logično da ni tržište u Republici Srpskoj nije zaštićeno od rasta cijena.

“Među faktorima poskupljenja građevinskog materijala su rast cijena sirovina, nafte, transporta, ali i zatvaranje fabrika zbog pandemije. Naravno, u takvoj situaciji porasla je i potražnja, koja, nezavisno od ostalih faktora, uvijek uzrokuje poskupljenja”, smatraju ekonomisti.

Na stabilizaciju stanja u ovoj oblasti značajnije mogu uticati samo povećan obim gradnje i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,400FansLike
458FollowersFollow