Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Poskupio dan zatvora sa 50 na 100 KM

Predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS oni koji koji zatvorsku kaznu žele da zamijene novčanom ubuduće će dan zatvora plaćati duplo skuplje.

Prema dosadašnjem Krivičnom zakoniku, zatvorske kazne do godinu dana mogle su se zamijeniti za novčane, tako što se svaki dan zatvora mijenjao za iznos od 50 maraka, a sada je taj iznos povećan na 100 KM.

Pored toga, dodatna izmjena u vezi sa ovom odredbom predstavlja to što sud više ne odlučuje o zahtjevu za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom.

„Predložene izmjene predviđaju da se izrečena kazna zatvora koja ne prelazi godinu dana na zahtjev osuđenog zamjenjuje novčanom kaznom, bez mogućnosti suda da odlučuje da li će zahtjevu osuđenog udovoljiti ili ne“, kaže se u predloženim izmjenama.

Dosadašnjim, odnosno postojećim odredbama KZ-a propisano je da izrečenu kazna zatvora koja ne prelazi jednu godinu dana sud može na zahtjev osuđenog zamijeniti novčanom kaznom, dok sada kaže da će se kazna na zahtjev osuđenog zamijeniti novčanom kaznom.

Advokat iz Banjaluke Milan Malešević koji je godinama unazad kritikovao unošenje u KZ odredbe o zamjeni zatvorske kazne novčanom i dalje smatra da ta odredba predstavlja direktno zabadanje noža u leđa pravosudnog sistema.

„Ta odredba dovela je do toga da onaj ko je osuđen na novčanu kaznu, a nema para da tu kaznu plati, na kraju završi u zatvoru, dok s druge strane, oni koji su osuđeni na zatvorsku kaznu, mogu tu kaznu da zamijene novčanom i da praktično uopšte ne budu kažnjeni“, rekao je Malešević za CAPITAL.

Podsjećamo, naš portal je krajem novembra prošle godine prvi pisao o tome da usljed inflacije sve u Srpskoj poskupljuje osim dana zatvora.

Iz Ministarstva pravde RS tada su na naša pitanja da li će se usljed inflacije i poskupljenja mijenjati iznos od 50 KM za dan zatvora, dobili smo kratak, neodređen odgovor.

„Ministarstvo pravde pratiće mjere Vlade Republike Srpske u vezi sa inflacijom“, navodi se u odgovoru odlazećeg ministra pravde RS Antona Kasipovića.

Odredba  o zamjeni zatvorske kazne novčanom ukinuta je 2017. godine, ali izmjenama KZ-a RS iz marta 2021. godine ta odredba je vraćena.

Izvor: capital.ba
6,200FansLike