Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Posvećeni poslu: Značajna priznanja za ljekare u Gradišci (Foto)

Povelja za organizaciju zdravstvene zaštite, koju je nedavno Vesni Gluvić Čelić, direktorki gradiškog Doma zdravlja, te ljekaru u ovoj ustanovi Draženki Jandrić dodijelila Komora doktora medicine Republike Srpske, dokaz je uspješnog rada u oblasti primarne zdravstvene zaštite u gradu na Savi.

“To je posebno iskazano tokom pandemije virusa korona i procesom vakcinacije koji je u toku”, smatra Vesna Gluvić Čelić, direktorka Doma zdravlja.

Ona naglašava da posljednjih dana juna u Gradišci nije evidentirana nijedna osoba inficirana koronom, što je veliki uspjeh za ovu sredinu. Broj vakcinisanih protiv ovog virusa premašio je 5.000, a revakcinisano je 2.500 stanovnika Gradiške.

“Svi naši radnici su veoma posvećeni svojim zadacima, odgovorni i odlučni da se znanjem, humanošću, čak i vlastitom žrtvom, iskažu u tako teškom periodu, kao što je pandemija korone. Preduzimamo mjere kako bi obezbijedili što veći procenat imunizacije, ali takođe spremno dočekali, eventualni novi talas infekcije”, kaže Vesna Gluvić Čelić.

Precizira da je primarna zdravstvena zaštita, osim na području grada, organizovana u sedam terenskih ambulanti, u lijevčanskim i potkozarskim selima.

“Trudili smo se da timskim radom i znanjem, maksimalno posvećeni veoma odgovornom poslu, angažovanjem svih 236 zaposlenih tokom 24 sata, bez odmora i predaha, uspješno organizujemo rad i budemo na usluzi našim pacijentima odnosno stanovništvu na cijelom području Gradiške”, podsjeća Vesna Gluvić Čelić.

Dodaje, takođe, da su u doba pandemije svi terenski timovi bili angažovani u respiratornoj ambulanti.

“Naše angažovanje, posvećenost tako odgovornim zadacima od kojih zavise životi naših sugrađana, zapaženo je kod pacijenata, gradske uprave, republičkih institucija, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Republike Srpske i strukovnih udruženja, među kojima Komora doktora medicine Republike Srpske”, kaže Čelićeva.

Sada su u gradiškom Domu zdravlja fokusirani na vakcinaciju, kako se ne bi ponovila teška epidemiološka situacija, kao krajem prošle i prvih nekoliko mjeseci ove godine. U toku je vakcinacija građana starijih od 65 godina. Nakon toga, navode u Domu zdravlja, slijedi vakcinisanje zaposlenih u institucijama od javnog značaja.

Osim stalnog punkta u Kulturnom centru, formiran je mobilni tim za stare i iznemogle, nepokretne ili slabo pokretne pacijente sa teškim hroničnim oboljenjima, te osobe u staračkim domovima.

“Za nas je najveća nagrada zahvalnost naših pacijenata koji nam se obraćaju, zahvaljuju, iskazuju poštovanje. To nas ohrabruje da nastavimo rad na istim principima, da budemo pouzdan sistem zdravstvene preventive. Iskustvo stečeno tokom pandemije korone, bez obzira na teškoće, za nas je dragocjeno”, naglasila je Vesna Gluvić Čelić, ističući specifičnosti rada u vanrednim epidemiološkim okolnostima.

U Domu zdravlja Gradiška, tokom pandemije virusa korona, učestvovali su u programima osposobljavanja zaposlenih medicinskih radnika, ljekara i tehničara. Među ostalim stručnim skupovima, medicinari iz Gradiške su tokom juna učestvovali na Simpozijumu medicinskih sestara i tehničara urgentne medicine i hitne pomoći u Mostaru. Saša Mitrović i Slaviša Pavlović, medicinski tehničari iz Službe hitne medicinske pomoći Javne zdravstvene ustanove “Dom Zdravlja” Gradiška, istakli su važnost učešća na ovom skupu. Iskustva, praktična i teoretska znanja koja su stekli u Mostaru, smatraju da će efikasno primjenjivati i u svojoj svakodnevnoj praksi iz područja urgentne medicine.

Uspješni i na vježbi

Gradiški Dom zdravlja, zajedno sa Medicinskim fakultetom Banjaluka, Univerzitetskim kliničkim centrom, Crvenim krstom i Zavodom za transfuziju krvi, učestvovao je u Banjaluci, u vježbi pružanja hitne pomoći u vanrednim okolnostima. U timu su bili doktor Zlatko Kotaraš načelnik službe, Saša Mitrović medicinski tehničar i Milan Stijaković vozač.

Prikazan je put hitnog zbrinjavanja pacijenta od strane slučajnih prolaznika, potom službe hitne medicinske pomoći, te urgentnog centra. Ekipa naše JZU, kaže Vesna Gluvić Čelić, dobila je najviše ocijene i pohvale, uz obrazloženje da je uspješno organizovan tim koji blagovremeno i adekvatno reaguje u hitnim situacijama.

Izvor: mojagradiska.com
7,200FansLike
440FollowersFollow