Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Povratak iščezle vrste: Lovačke kamere snimile risa

“Lovišta u Republici Srpskoj opremljena su nadzorim kamerama koje su tokom godine bilježile pojavu tajanstvenog predatora noću, a sada je ustanovljeno da je u pitanju ris, nekada iščezla divlja vrsta na ovim prostorima koja je strogo zaštićena”, rekao je sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić.

“Ris je snimljen u lovištima na području Kotor Varoši, Mrkonjić Grada, Šipova, Drinića i Gacka i stručna služba Saveza sve informacije o tome razmjenjuje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kako bi se što efikasnije vršio monitoring i preduzele mjere na očuvanju risa i njegovog staništa”, kaže Lazić.

On je naveo da je ris teritorijalna vrsta kojoj je za opstanak potrebno prostrano i mirno stanište koje mu pruža zaklon i hranu, zbog čega je Lovački savez naložio pojačane kontrole lovočuvarskih službi na područjima gdje je uočeno njegovo prisustvo da bi se spriječilo uznemiravanje ove rijetke divlje vrste.

Lazić kaže da ris uglavnom živi samački i aktivan je noću, izrazito je predatorska vrsta, glavni plijen su mu srna, jelen i divokoza, a može da se hrani i manjim životinjama.

“Važno je naglasiti da ris ne čini veliku štetu na plemenitoj divljači u lovištu jer se jednim plijenom hrani nekoliko dana”, istakao je Lazić.

Prema njegovim riječima, jedna od važnijih misija Lovačkog saveza je i zaštita rijetkih i ugroženih vrsta divljči, što ris svakako jeste, pa su u toku aktivnosti na pribavljanju ogrlice za telemetrijsko praćenje risa koja omogućava dobijanje dragocjenih informacija o njegovom životu u lovištima Republike Srpske.

Sekretar Lovačkog saveza pohvalio je Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo za kontinuiranu podršku Savezu koja omogućava i ovakvo djelovanje, uz nastavak uređenja i obogaćivanja lovišta.

“Riješen je i problem velikih šteta za lovišta zbog saobraćajnih nezgoda u kojima je učestvovala divljač tako što će Lovački savez osigurati sve štete nastale nad i od divljači u Republici Srpskoj, sve lovce i lovno tehničke objekte”, naveo je Lazić.

On je dodao da u saobraćaju najčešće stradaju srne i divlje svinje, a štete koje su zbog ovakvih udesa trpila lovišta dostizale su i do 400.000 KM godišnje.

Lazić je istakao da su korisnici lovišta u Srpskoj odgovorni i za zdravstveno stanje divljih životinja u svom lovištu i dužni su da sprečavaju unos i širenje bolesti, a u ovoj godini sa nadležnima sarađuju u programu za pravovremeno otkrivanje afričke i klasične kuge svinja i kontroli uspješnosti vakcinacije lisica protiv bjesnila.

Izvor: Agencije
7,200FansLike
457FollowersFollow