Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Poznati američki profesor izazvao haos: “Srbi, Hrvati i Bosanci su isti narod” (VIDEO)

“Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični – isti narod”, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak izazvao je gomilu komentara građana svih pomenutih država.

Kako on kaže, govore potpuno istim jezikom, a jedino postoje neke regionalne dijalektičke razlike, ali to je potpuno isti jezik.

“Njemački ima više varijacija nego što ta tri jezika imaju jedan od drugog”, rekao je ovaj profesor koji je, kako sam navodi na jednom blogu, zainteresovan za politiku, istoriju, ekonomiju, psihologiju i filozofiju.

Jedina razlika je religija

“Oni čak i izgledaju isto. Genetski su isti. Ne možete ih razlikovati. Kulturološki su isti. Živjeli su zajedno, iako je u Bosni bilo više muslimana, u Srbiji je, pored Srba, bilo muslimana, a u Bosni je bilo Srba. Bili su pomiješani. Bili su bukvalno komšije. Potpuno su se pomiješali. Djeca su išla zajedno u školu, zajedno su kupovali u istim prodavnicama. Jedina razlika je bila njihova vjera”, rekao je on u snimku koji na Tik Toku doživio veliku popularnost.

Ističe da je sukob između ovih naroda na neki način nagovijestio rascjep u Evropi.

“Srbija je uglavnom srpsko-pravoslavna. Bosna je uglavnom muslimanska, iako je imala ogromno katoličko i ogromno srpsko pravoslavno stanovništvo. A Hrvatska, koju je Austro-Ugarska ranija anektirala, bila je katolička. Srbi su sebe vidjeli kao produžetak panslovenske države. O Rusiji su mislili kao o svom prijatelju, kao o velikom bratu. Dok su Hrvati, pošto su bili katolici, više gledali prema Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj ili Italiji. Oni su imali malo drugačiji uticaj. A Bosanci su, naravno, gledali prema Turskoj jer su muslimani”, objasnio je profesor svoje viđenje raspada SFRJ, a prenosi Blic.

@vitaminrc Are religions cause for all wars? #roycasagranda #history #balkan #islam #christian #muslim #usa #CapCut ♬ drowning (slowed + reverb) – Vague003

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
459FollowersFollow