Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Poznati banjalučki meteorolog: “Superćelijske oluje još nisu prošle”

“Od sutra nas očekuje stabilnije vrijeme uz ugodne temperature, ali svježije za ovo doba godine. Međutim, prognoze pokazuju da nas ni u avgustu neće zaobići superćelijske oluje“, poručuje za “BL portal” poznati banjalučki meteorolog Nebojša Kuštrinović.

“Sve ovo što vidimo je, kratko rečeno, demonstracija klimatskih promjena. Kako smo ušli u žarko ljeto, sa vlagom u tlu, tako je došlo i do ovih superćelija koje mogu da naprave mali tornado. Ukratko rečeno, sad nam se pokazuje šta možemo da očekujemo u budućnosti. Sem ovih oluja, vidimo po svijetu i požare, pa nam sve liči na kataklizmu“, objašnjava Kuštrinović.

Dodaje da srećom postoje dobri meteoalarmi, pa se građani mogu na vrijeme obavijestiti i na taj način se, kako kaže, spasavaju ljudski životi. Ne krije da smo izgubili sva četiri godišnja doba, zbog čega najviše štete trpe poljoprivrednici.

Narodna vjerovanja

Kako je Kuštrinović poznat po povezivanju vremenske prognoze sa narodnim vjerovanjima i svecima, i sad kaže da, uz poštovanje nauke, tome ne treba umanjivati značaj.

“U ovom periodu imamo nekoliko ognjenih praznika, od Svetog Pantelije do Ognjene Marije, koji se mogu povezati sa ovim vremenom. Nisu naši stari uzalud pratili vremensku prognozu po svecima. Sad smo između četiri ognjena sveca, koji se ne zovu džabe tako – jer tad zemlja gori, a zna i da zagrmi“, dodaje Kuštrinović.

Ujedno podsjeća i na staru izreku – “Gromom bije gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, potpiruje Sveti Pantelija”.

Izvor: Bl portal / Željka Pavlović
7,300FansLike
456FollowersFollow