Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Poznati meteorolog najavio kada će ponovo pasti snijeg (Foto)

Poznati srpski meteorolog Marko Čubrilo, objavio je na svom Facebook profilu najavu da nas do srijede uveče očekuje ekstremno toplo vrijeme, a zatim stiže hladan front.

“Do srede uveče će preko našeg dela Evrope i dalje strujati ekstremno topao vazduh, suptropskog, porekla. Provlađivaće sunčano i suvo. Više oblaka će biti povremeno nad severnim delom regiona, gde ponegde samo na kratko danas može biti i slabe kiše. Vetar slab do umeren jugozapadni, dok će u sredu ispred fronta vetar biti u pojačanju te će na planinama biti jak, povremeno i vrlo jak”, napisao je Čubrilo.

Naveo je da je do srijede ponegdje moguća pojava magle, a u srijedu uz jačanje strujanja se ona ne očekuje.

Snijeg u višim predjelima

“U sredu posle podne na severu, zapadu i jugozapadu regiona povećanje oblačnosti koje najavljuje osetniju promenu vremena koja stiže do nas. U noći ka četvrtku se računa na spuštanje hladnog fronta uz okretanje vetra na umeren, prolazno ponegde i jak severozapadni i povremene padavine. U nižim predelima kiša, a sneg u predelima preko 700 mnv kao i na krajnjem severozapadu Hrvatske, ali će padavine biti slabe”, napisao je meteorolog.

Kako navodi u četvrtak tokom dana sa premještanjem hladnog fronta i uz vrlo slabu, sekundarnu, ciklogenezu nad Jadranom nad središnjim predjelima BiH koji su preko 700 metara nadmorske visine (mnv), sjeverom Crne Gore i dijelovima Srbije koji su preko 700 mnv treba očekivati prolazne snježne padavine uz formiranje ili manje povećanje postojećeg snježnog pokrivača.

“Nad severnim i zapadnim predelima prestanak padavina, a ponegde pred sam kraj padavina može biti prolaznog snega ili susnežice. Vetar umeren, severozapadni, dok će se jaka i olujna bura sa severnog i dela srednjeg Jadrana proširiti nad veći deo obale. U četvrtak dnevni maksimum od +1 do oko +7 stepeni Celzijusa. Posle premeštanja ovog hladnog fronta u petak bi se preko Alpa premestio još jedan iza kojeg bi ojačalo polje anticiklona koje bi se preko zapadne Rusije i središne Evrope pružalo ka središnjem Atlantiku”, naveo je Čubrilo.

Navodi da bi za dolazeći vikend po istočnoj periferiji tog anticiklona moglo doći do spuštanja nove količine hladnog vazduha uz razvijanje ciklona nad jugoistokom Mediterana.

Od sljedeće sedmice moguć snijeg i u nizijama

“Ovakav razvoj sinoptike bi posle umereno oblačnog i prosečno hladnog petka za vikend i početkom sledeće nedelje mogao doneti oblačno i hladno vreme uz povremene padavine, posebno nad središnjim i istočnim predelima, a ukoliko bi se trenutna simulacija temperaturnog profila troposfere održala sneg bi bio moguć i u nizijama“, napisao je na svom profilu Marko Čubrilo.

“Trenutno ansamble članovi oba modela podižu tu verovatnoću, a za 2-3 dana ćemo videti hoće li se taj signal i održati. Od petka računa na uglavnom slabe jutarnje mrazeve od -6 do -1, dok bi se dnevni maksimumi kretali od -1 do +4 stepena Celzijusa, na jugu regiona oko +10 stepeni Celzijusa. Duvao bi umeren, severni vetar, duž Jadrana bura”, dodao je.

Kako kaže, to bi bio signal koji se sada održava već preko 48 sati, ali obzirom na veliku snagu zapadnih vjetrova i činjenicu da će oni i dalje biti vrlo jaki, ovakve situacije vrlo lako mogu da se izmijene.

“Trenutno stoji dosta visoka verovatnoća ostrvarenja te simulacije, dok bi oko 13.01. moglo biti suvo i umereno hladno uz jutarnje mrazeve. Sumirano, posle ekstremno toplih dana koji će potrajati do srede sledi vraćanje temperaturnog režima u normalne vrednosti, vraćanje barem slabih mrazeva, nove snežne padavine na planinama, a trenutno postoji verovatnoća za pojavu snega i u nizijama posle 07.01“, napisao je meteorolog Marko Čubrilo i dodao da vjerovatnoća snijega za doček Božića po julijanskom kalendaru trenutno ne izgleda tako nisko, posebno ukoliko ste preko 700 metara nadmorske visine.

Gradiskalive.com
6,200FansLike