Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Privredni savjet grada Gradiška raspravljao o podsticajima za tekuću godinu

U Gradišci je danas održana 5. redovna sjednica Privrednog savjeta grada na kojoj je razmatran Izvještaj o realizaciji Programa rada ovog savjeta za 2021. godinu, te je raspravljano o programima podrške razvoju preduzetništva, poljoprivredi i ruralnom razvoju iz gradskog budžeta za ovu godinu.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić, koja je i predsjednik Privrednog savjeta, navela je da su u prošloj godini održane četiri sjednice ovog savjeta, te razmatrano 36 tema koje su važne za razvoj privrede.

Ona je navela da je Skupština grada krajem prošle godine usvojila programe podrške preduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, te da je na sjednici Privrednog svajeta raspravljano o raspodjeli ovih sredstava.

Programom podrške razvoju preduzetništva na području grada Gradiška za 2022. godinu predviđena su izdvajanja iz gradskog budžeta u iznosu od 220.000 KM, za podršku poljoprivredi 200.000 KM, a za podršku ruralnom razvoju 140.000 KM.

Pravilnici o raspodjeli navedenih sredstava su u izradi, a konkursi za raspodjelu istih biće raspisani u drugoj polovini godine.

Vlasnik preduzeća „Tikt manufaktura“ Krešimir Bodrožić rekao je da uvijek postoji mjesta za poboljšanje saradnje privrednika i gradske administracije, ali da je ta saradnja trenutno na visokom nivou, čemu je doprinijelo i osnivanje Privrednog savjeta grada Gradiška.

„Česta pitanja privrednika prema Gradskoj upravi vezana su za podsticajna sredstva i kako odreagovati na stanje koje je posljednje dvije godine vezano za pandemiju. Uvijek je tema i stalno se radi i na tome kako da svi procesi unutar gradske administracije budu što jednostavniji za privrednike“, naveo je Bodrožić.

Jedna od stalnih tema Privrednog savjeta grada Gradiška je i obrazovni proces u srednjim školama.

Direktor Tehničke škole Gradiška Vlado Tomić kaže da ova škola ima veoma dobru saradnju sa Gradskom upravom i privrednicima i da kroz upisnu politiku nastoji da obrazuje kadar koji je poreban gradiškoj privredi.

On je naveo da je gradiška Tehnička škola bila inicijator uvođenja dva nova zanimanja u srednjim tehničkim školama u Republici Srpskoj, CNC operatera, koje će učenici u narednoj školskoj godini moći da upišu u još pet škola u Srpskoj, te tehničara robotike koje će biti eksperimentalno zanimanje samo u ovoj školi.

Tomić je dodao da je Tehnička škola Gradiška kroz učešće u međunarodnim projektima nabavila kvalitetnu opremu potrebnu za uvođenje zanimanja tehničara robotike.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
6,700FansLike