Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Privrednici traže nesmetan prolaz kvarljive robe na graničnom prelazu Gradiška

Spoljnotrgovinska komora BiH zatražila je od nadležnih organa u BiH da obezbijede prioritetan prolaz lakokvarljive sezonske robe na graničnom prelazu Gradiška, te funkcionisanje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspektora na carinskom terminalu na tom prelazu do 19.00 časova.

Od nadležnih organa zatraženo je da, u saradnji sa Evropskom komisijom i nadležnim organima Hrvatske, bez odgađanja, obezbijede funkcionisanje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspekcija na ovom graničnom prelazu obostrano u vrijeme izvoza sezonskog voća i povrća iz BiH, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH, koja je reagovala na osnovu zaključaka sjednice Odbora Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta.

U saopštenju se navodi da je Odbor istim zaključkom ponovo ukazao na neophodnost pokretanja postupka za utvrđivanje dodatne kontrolne tačke /BIP/ na graničnom prelazu Svilaj, a do njegovog uspostavljanja, osiguranje svih inspekcijskih službi na graničnom prelazu Orašje – Županja ili Šamac – Slavonski Šamac.

Komora je od nadležnih organa u BiH tražila i hitno reagovanje prema Vladi Slovenije zbog nove odluke o uslovima ulaska stranih državljana, čija će primjena početi 15. jula, a kojom je utvrđeno da svi strani državljani, uključujući i profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prevoz putnika i robe, bilo u tranzitu ili bilateralno, moraju imati pi-si-ar test, antigenski test, dokaz o izvršenoj vakcinaciji ili dokaz da su u periodu od proteklih ne više od 180 dana preboljeli kovid 19.

U saopštenju se navodi da bi ovakvi uslovi ozbiljno ugrozili privredu BiH koja, ne samo da je orijentisana na uvoz ili izvoz robe u Sloveniju, nego i privrede čija roba mora tranzitirati Sloveniju pri uvozu ili izvozu iz i za zemlje zapadne Evrope.

“Posebno iznenađuje činjenica da su zanemarene i Smjernice EU o zelenim koridorima i to baš odmah nakon preuzimanja predsjedavanja Savjetom Evrope. Napominjemo da su u proteklih 17 mjeseci borbe sa pandemijom profesionalni vozači u putničkom i teretnom saobraćaju bili izuzeti od ovakvih mjera, uz vremensko ograničavanje boravka na teritoriji svake države, pa i Slovenije“, poručili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvor: Agencije | Foto: Milan Pilipović
7,200FansLike
440FollowersFollow