Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Proljećna akcija uređenja Srpca: Grad oblači novo ruho

Dolazak proljeća u Srpcu se tradicionalno obilježava velikom akcijom uređenja užeg gradskog jezgra, u sklopu koje je ovih dana zasađeno 300 sadnica ukrasnog drveća, a u planu je i da se najmlađim stanovnicima omoguće novi sadržaji za igru i rekreaciju.

Koordinator akcije Marija Lepir rekla je da je novo drveće zasađeno na gradskom trgu, novom parku, javnim parkinzima i u blizini najprometnijih ulica.

Ona je dodala da je nabavku 250 sadnica finansirala Opštinska uprava Srbac, a preostale je donirala banjalučka firma “Tamaris”.

“Posadili smo platane, hibernike i tuje u pješačkoj zoni, kao i sadnice breze, lipe i ukrasnog javora. Gradske ulice će posebno ukrasiti sadnice japanske trešnje i jabuke, kuglastog bagrema, brekinja, kalemljenog duda, ruja i drugih koje smo dobili od “Tamarisa”. Imamo u planu i sadnju ruža u strogom centru grada”, rekla je Lepir, koja je angažovana u ime nadležnog opštinskog odjeljenja.

U akciji su učestvovali radnici Komunalnog preduzeća “Komunalac” i desetak učenika Centra srednjih škola “Petar Kočić”.
Učenik prvog razreda Mašinske škole Ljubiša Suvajac kaže da se rado prijavio za akciju jer je veliki ljubitelj prirode.

“Smatram da Srbac treba da ima više zelenila jer će šetališta na taj način izgledati još ljepše i uređenije, naročito novi gradski park, koji nudi već dosta sadržaja za mlade i još mu je nedostajalo ukrasno drveće”, rekao je Ljubiša.

U toku je i popravka sprava u dječijem parku na gradskom trgu koje je nagrizao zub vremena, a neke od njih oštetili su i nesavjesni pojedinci.

“Igračke koje nisu potpuno uništene pokušaćemo popraviti, a one koje ne budemo mogli zamijenićemo novim, što će zasigurno obradovati naše mališane. Ofarbaćemo kućice za djecu i klupe za sjedenje. U planu je i detaljno čišćenje svih gradskih ulica”, rekla je Lepir.

Akciji Opštinske uprave pridružilo se i rukovodstvo srednjoškolskog centra, koje je period onlajn nastave iskoristilo za sređivanje dvorišta škole koja se nalazi na gradskom trgu.

“Uklonili smo drveće koje se osušilo i orezali grane koje su prerasle i zaklanjale svjetlost u učionicama, kao i one koje su bile oštećene i prijetile da se polome u slučaju jačeg vjetra, što bi predstavljalo opasnost za učenike i nastavno osoblje”, rekao je direktor škole Milenko Živanić.

Dodao je da će u krugu škole biti posađeno novo drveće, što će dodatno uljepšati ovu obrazovnu ustanovu i najuže gradsko jezgro.

“U našoj školi trenutno sprovodimo drugu fazu rekonstrukcije po principu energetske efikasnosti uz finansijsku podršku Vlade RS. Nakon postavljanja novog krova, što smo završili u prvoj fazi, sada radimo zamjenu stolarije, obnovu fasade i sanaciju grijanja i mokrih čvorova, što će poboljšati vaspitno-obrazovni proces i vizuelno ukrasiti školu, koja će uz novo zelenilo i uređenije dvorište zasijati punim sjajem”, kazao je Živanić.

Zelena oaza

Gradski park u Srpcu pušten je u upotrebu prije četiri mjeseca zahvaljujući angažmanu udruženja građana “C.E.Z.A.R.”, koje je obezbijedilo donatorska sredstva za adaptaciju nove zelene oaze.

Uz finansijsku pomoć opštine i drugih javnih i privatnih subjekata, volonteri su posadili drveće u parku, izgradili sportske terene, ljuljaške, tobogane i klupe, uredili pješačke staze i postavili ljetnu pozornicu.

Izvor: Glas Srpske | Autor: Dejan Jovičić
7,300FansLike
456FollowersFollow